Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Különleges falu álma Provance-ban

24.hu

A tervezett projekt arra invitálja leendő lakóit, hogy tegyenek egy képzeletbeli utazást Provence ezen csodás vidékén.

A Luberon Regionális Természeti Park szívében egy földből, szalmából és agyagból épült kortárs házakból álló falu rejtőzködik, a Provence-Alpes-Côte d’Azur-i Roussillon, írja a 24.hu.
Roussillon csodálatos vörös szikláiról és okker kőbányáiról híres. Ez a vas-oxidtól származó színárnyalat jellemzi a tervek szerint az egész falut. A mediterrán épületek a nyers földből készülnek, környezetbarátak is, szó szerint beleolvadnak a nagyszerű provence-i tájba, eltűnnek a ciprusokkal és ernyőfenyőkkel határolt levendulamezők között.
A tervek szerint 2025-ben egy igazán varázslatos minifalu épülhet ezen a mesés Provence-i vidéken, a Raw Earth Provençal Village. A tervek Vincent Callebaut ökoépítész ötletei alapján készültek.

A földházak reneszánszát éljük, egyre több modern ház kialakításánál alkalmazzák ezt a régi építkezési technikát, mely egy energia- és költséghatékony megoldás. A döngölt föld az egyik legrégebbi falépítési módszer, és még mindig nagy lehetőségeket rejt magában a modern földépítésben. Ezek házak mindamellett, hogy a természetes anyagok használata miatt egy fenntartható építészeti megoldást képviselnek, esztétikailag is lenyűgözőek.
A tervező, Callebaut tökéletesen a tájba illesztette tervezett házait. Ennek az úgynevezett tájművészetnek vagy más néven land art (vagy egybeírva: landart) művészeti irányzatnak a lényege, hogy az épület a természetben, természetes elemek felhasználásával kerül megalkotásra. A táj és a művészet így szétválaszthatatlanul összekapcsolódik, a házak egyszerre különlegesek és tájképbe illők.
A landart alkotói rendszerint a helyi anyagokat használják fel műveikhez, mint pl. kövek, homok, víz, levelek, faágak; de előfordul hogy betont, fémet, vagy üveget is felhasználnak.

Az épülő föld- vagy dombházak kizárólag természetes alapanyagokból épülnek, tágasak és különleges miliőt teremtenek. Az évezredek óta használt döngölt föld építkezésnek számos előnye van. Egyrészt egy olcsó, mindenhol helyben elérhető alapanyag, valamint az egyik legjobb hőszigetelő is egyben.

A föld hőtömege segít megtartani a belső terek természetes hűvösségét, ennek köszönhetően energiát és pénzt spórolhatnak a lakók. Ha a házat mindemellett farostból, nádból vagy szalmából készült bioalapú szigeteléssel bélelik, ez hozzájárul az épület páratartalmának kiváló szabályozásához és a belső hőmérséklet kiegyenlítéséhez is, amely különösen az egyre fokozódó nyári hőség idején hatalmas előny – írja az impress magazin nyomán a 24.hu.