MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Már 500 kilométeren van árvízi készültség, Budapesten szombaton tetőzik a Duna

Már 500 kilométeren van árvízi készültség, Budapesten szombaton tetőzik a Duna

hvg.hu

Az árvíz nagy területen önt el növényzettel borított ártereket, hullámtereket.

Az alsó rakpartokat lezárják, csütörtök délután megkezdik az ott parkoló autók elszállítását. Az esőzések több európai országban áradásokat okoztak, Németországban öten haltak meg.

Már csaknem 500 kilométeren van árvízi készültség az országban – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A 24 órás figyelőszolgálatot már több mint száz tiszai szakember is segíti, ők a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területéről érkeztek.

A Duna Budapesten szombatra virradóan tetőzik majd, a főváros négy szakaszán Karácsony Gergely főpolgármester elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A folyó vízszintje Budapesten szombat reggelre tetőzik, a vízállás az alsó rakpart szintjét is meghaladja majd. A rakpartokat csütörtökön 0 órától lezárják, és kétnyelvű figyelmeztetést helyeznek el a környéken parkoló autók szélvédőjén. Az ivóvízellátás és a csatornarendszer továbbra is zavartalanul működhet majd.

Az OVF szakemberei a legfrissebb adatok alapján Nagybajcsnál csütörtök hajnali tetőzésre számítanak, harmadfokot meghaladó vízszinttel. Bajáig hétfőn ér el az árhullám, ott a vízszint nem fogja elérni a II. fokot. Tájékoztatásuk szerint a Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában már nem esett számottevő mennyiségű csapadék, és a hétvégéig nem is várható utánpótlás.

Az árvíz nagy területen önt el növényzettel borított ártereket, hullámtereket. A növényzet a tavaszi burjánzása legerősebb időszakában van, ilyenkor sokkal nagyobb a terület ellenállása az árvíz levonulásával szemben, emiatt az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes áthatolni ezeken a területeken. Ennek a jelenségnek vagyunk tanúi a Szigetközben, a Duna legnagyobb belső deltájában, amelyet nagyon sűrű növényzet borít. Ez a vegetáció is indokolja, hogy ott a legmagasabb készültségre számítanak.

Az esőzések miatt kialakult áradás egész Európában súlyos következményekkel jár. Németország déli részén a halálos áldozatok száma ötre nőtt. Az áldozatok egyike egy tűzoltó volt, aki éppen az ár miatt csapdába esett embereket mentett. A bajor miniszterelnök bejelentette, hogy a tartományi kormány legalább 100 millió eurós támogatást nyújt az érintetteknek.

A Duna 350 kilométeres ausztriai szakaszán leállították a hajóközlekedést, több településen fokozott árvízvédelmi készültséget vezettek be.

Az esőzések következtében Lengyelországban is problémát okoznak az áradások. Bielsko-Biala városát elöntötte a víz, több épületbe is behatolt, utak és sínek váltak használhatatlanná.