Marihuánával etetett csirkék
Antibiotikum helyett marihuánát adnak a csirkéknek egy thaiföldi farmon.
Egy gyógyászati marihuánát termesztő farm Észak-Thaiföldön kannabisszal etette szabadon tartott csirkéit. A kutatók szerint a kísérlet ígéretes eredményeket hozott.
A Chiang Mai Egyetem Állat- és Víztudományi Tanszékének kutatói szerint, a lampangi farm ezer csirkéje közül kevesebb mint 10%-a pusztult el azóta, hogy 2021 januárjában bevezették a marihuánát a csirkék étrendjébe – adta hírül az Insider.
A tanulmány eredményeit még felülvizsgálják, hiszen csak egy évnyi kutatást fednek le, de Chompunut Lumsangkul – a tanulmányt vezető adjunktus a lapnak elmondta
Úgy tűnik, hogy a kannabisz takarmány működik. A csirkék elhullási aránya a gazdaságban ugyanaz, mint a normál esetben.
A farmon dolgozók úgy állítják elő a madarak speciális táplálékát, hogy zúzott marihuánát adnak a takarmányukhoz és a vizükhöz, antibiotikumot és gyógyszert nem kapnak az állatok. Az eddigi eredmények bizonyítják, hogy ezzel a módszerrel egészséges csirkék nevelhetők. További előnye volt a kísérletnek, hogy a gazdaság a szokásos ár duplájáért értékesíthette a biobaromfit. Látványosan megnövekedett az igény az ilyen csirkék iránt, melynek húsa puhább és jobb ízű, mint az antibiotikummal nevelteké.
Az adjunktus szerint a módszer hatása még nem tisztázott minden területen, egyelőre azt is kutatják, hogy a kender miért tartja a madarakat egészségesen.
Valószínű, hogy a marihuána olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek elősegítik az anyagcsere-aktivitást és a jobb egészségi állapotot, amelyek erősítik a madarak immunrendszerét.
A tanulmány eddig csak “szűrőteszt” volt, és a kutatóknak még meg kell vizsgálniuk, hogy a kannabisszal dúsított takarmány segít-e megvédeni a csirkéket a madárinfluenza vagy más súlyos betegségek ellen.
Az emberek azon aggályát is sikerült eloszlatni, akik tartózkodtak az ilyen csirkék fogyasztásától, tartva növény emberi szervezetre gyakorolt hatásától. Lumsangkul szerint a THC teljes mértékben metabolizálódik a csirke szervezetében a vágás előtt, így hatása teljesen megváltozik, mire az asztalra kerül.