MENÜ
2024. október 22.
Előd
Megfizethető szélmegoldások – Bill Gates is támogatja

Megfizethető szélmegoldások – Bill Gates is támogatja

nrgreport.com / pixabay.com/Kervin Edward Lara

Ez az új konstrukció a korábbinál kevesebb alkatrésszel hasonló energiatermelést ér el.

Egy Bill Gates által támogatott start-up cég, az Airloom Energy célja, hogy forradalmasítsa a szélenergiát egy új, hatékony, tömegesen gyártható és sokoldalú konstrukcióval. Az új konstrukció három nagy lapátot helyettesít 82 láb hosszú oszlopokkal és 33 láb hosszú függőleges szárnyakkal, amelyek a pályán való mozgás közben termelnek energiát, derül ki az InterestingEngineering cikkéből.

A hagyományos szélturbinák mérete folyamatosan növekszik: a lapátok hossza elérheti egy futballpálya hosszát, miközben kis mennyiségben, speciális anyagok felhasználásával gyártják őket. Egy Kínában nemrégiben telepített hagyományos, vízszintes tengelyű tengeri turbina olyan magas, mint egy 50 emeletes épület, egy szabványos turbina alapjának megépítéséhez pedig akár 40 teherautónyi betonra is szükség lehet. Fenntarthatóság szempontjából ez igencsak visszás. Egyszerű, tömeggyártásra alkalmas kialakításával az Airloom alapvetően más stratégiát alkalmaz. A cél már évek óta a hatékonyabb és egyszerűbben telepíthető szélenergia-technológia kifejlesztése.

A hagyományos, egyetlen toronyra szerelt három nagy lapát helyett ez a konstrukció 25 méter magas oszlopokkal rendelkezik, amelyek egy 10 méter hosszú függőleges „szárnyakkal” ellátott pályát hordoznak. Ahogy a szél fúj, a szárnyak a pálya mentén mozognak, és energiát termelnek. Ez az innovatív megközelítés lehetővé teszi, hogy a szárnyak mechanikai erőt fejtsenek ki.

Ez az új konstrukció a korábbinál kevesebb alkatrésszel hasonló energiatermelést ér el. A szerkezet egyszerűbb, és egy szélturbina lapátjának csúcsával egyenértékű szerkezetet hordoz. A kevesebb anyag felhasználása jelentősen csökkenti a tőkeköltségeket, így kevesebb mint tizedannyiba kerül, mint egy hagyományos turbina, és a telepítés is megfizethetőbb.