MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Miért akarták megölni a német fegyvergyártó vezetőjét?

Miért akarták megölni a német fegyvergyártó vezetőjét?

444.hu / Benics Márk

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok meg akarták gyilkolni Armin Pappergert.

Az amerikai hírszerzés az év elején felfedezte, hogy az oroszok merényletet terveznek a Rheinmetall német fegyvergyártó cég vezérigazgatója, Armin Papperger ellen, írja a CNN. A cég tüzérségi lövedékeket és katonai járműveket is szállít Ukrajnának.

A CIA szerint az oroszok az összes, ukrán háborús erőfeszítéseket támogató védelmi ipari vezérigazgatót ki akarták iktatni, a legkidolgozottabb terv a Papperger elleni volt. Amikor az amerikaiak tudomást szereztek erről, értesítették Németországot, a hírszerzés meg tudta védeni Pappergert. Egy magas rangú német kormánytisztviselő a lapnak megerősítette, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Berlint az összeesküvésről.

Papperger a CNN szerint nyilvánvaló célpont volt: a Rheinmetall a legnagyobb német gyártója a létfontosságú 155 mm-es tüzérségi lövedékeknek, amik az ukrajnai háború döntő fegyverévé váltak.

Ráadásul a vállalat az elkövetkező hetekben páncélozott járműveket gyártó- és javító üzemet is nyit Ukrajnában, ami egy, a hírszerzést jól ismerő forrás szerint mélyen aggasztja Oroszországot.

Az orosz szabotázskampányok témája is fontos része volt washingtoni NATO-csúcsnak, a szövetség ugyanis szeretné javítani a hírszerzési információk megosztását, hogy a tagállamok össze tudják kötni az egyébként különálló, csak a saját országukra jellemző bűncselekményeket.

Ugyanakkor az ilyen merényletek nehéz kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a szövetségnek hogyan kellene reagálnia. Vannak, akik szerint egy hasonló esemény kimeríti a fegyveres támadás fogalmát, az 5. cikk értelmében pedig egy NATO-tagállam elleni fegyveres támadás az összes tagállam elleni támadásnak minősül.