Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Miként szabaduljunk meg a kukában tenyésző legyektől?

hobbikertesz.hu

A hulladékban ideális körülményeket találnak a peterakáshoz és a későbbi táplálkozáshoz.

Meglehetősen gusztustalan látvány és nem túl higiénikus: elsősorban nyáron jelentenek problémát a szerves hulladékgyűjtőben felszaporodó lárvák. Minél melegebb van, annál inkább helyet találnak maguknak, nyüzsögnek, ha pedig felnyitjuk a kuka tetejét, özönlenek a kikelt legyek. A rovarok és lárvák visszataszítóak, bosszantóak és még betegséget is terjeszthetnek.

A legyek a nedves és meleg biohulladékban ideális körülményeket találnak a peterakáshoz és a későbbi táplálkozáshoz. A felszabaduló gázok és szagok tömegesen vonzzák őket. A muslicák számára az alkoholos-ecetes erjedés a vonzó, a legyek viszont a hidrogén-szulfidért és a vajsavért rajonganak, ami a rothadó húsból és egyéb állati készítményekből származik. Egy légy átlagosan napi 15 petét rak, a nyüvek pedig nagyon gyorsan imágókká fejlődnek, az ördögi kör beindul.

A legyekkel szemben házi szerekkel vagy más kész termékekkel is felvehetjük a harcot. Néha elegendő egy napig nyitva hagyni a hulladékgyűjtő fedelét, hogy a kerti madarak lakmározhassanak. Nagyon hatékony a speciális biohulladékpor, ami kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, megköti a nedvességet és megakadályozza a rothadást és penészedést, valamint jelentősen csökkenti a kellemetlen szagok képződését.

Ügyeljünk arra, hogy a tároló fedele jól illeszkedjen, könnyen csukható legyen, ideális esetben szag- és légyálló gumitömítéssel rendelkezik. Lehetőség szerint a kukát hűvös, árnyékos helyre tegyük. A szerves hulladékpor hatékony alternatívája az oltott mész vagy a kőpor. A szemetes aljának és tetejének ecettel bekenése is taszíthatja a legyeket. Sokan ajánlják a citrus-, levendula- vagy teafa-illóolajat, de gyakran kell csepegtetni, mert az illatok gyorsan elpárolognak.

Minél nehezebben jutnak be a legyek a hulladékgyűjtőbe, annál kevesebb lárvára számíthatunk (léteznek speciális, a bejutást gátló szűrők is). A hulladékot nem szabad túl sokáig a kukában tárolni, így nincs idejük a legyeknek kikelni. Legalább 3 naponta, de nyáron ideális esetben minden nap célszerű kiüríteni. Tisztítsuk is ki rendszeresen, ajánlatos például magasnyomású mosóval vagy slaggal kiöblíteni. Fontos, hogy hagyjuk teljesen megszáradni!

A bedobott szerves hulladékot mindig újságpapírba csomagoljuk és érdemes papírral kibélelni a kuka alját is,hogy felszívja a nedvességet. Hasonlóan jó hatású a macskaalom vagy a fűrészpor.