MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Példakép Díjat kapott

Példakép Díjat kapott

Takács Zsuzsa • fotó: Mészáros Andrea

Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője elnyerte a Nők Lapja Példakép Díjat üzleti élet kategóriában.

 A nagy múltú lap 75. születésnapjához kapcsolódva első alkalommal, hagyományteremtő céllal ismerte el azokat a nőket, akik saját területükön inspirálóak, teljesítményük, újító szellemiségük, emberségük követésre méltó.

– Már a jelölés is meglepett, nagy megtiszteltetésnek tartom – mondta Mészáros Andrea. – A mai napig jellemző, hogy egy vidéki szervezet láthatósága sokkal nehézkesebb, mint egy Budapesten működőé. Rajtunk kívül nagyon sok kiváló társadalmi vállalkozás működik az országban, tényleg nem számítottam arra, hogy az általam nagyra tartott szakemberek, a szakmai zsűri az első helyre sorol bennünket. Az ügyvezető külön is hangsúlyozza a többes számot, ugyanis a díjat nem saját sikerének tartja. Pedig nagyon is újító szellemiségben kezdte el a 2000-res években a munkát Szekszárdon, amikor még senki nem tudta, hogy mit jelent a társadalmi vállalkozás fogalma. Az országban elsőként lépett, és megalakította az Ízlelő Családbarát Éttermet, ami minden nehézség ellenére, ma is működik.

– Az Ízlelő Éttermet 2007-ben nyitottuk meg, és a kezdeti sikerek és a folyamatos működés azt bizonyítja számomra, hogy a szekszárdiak befogadó emberek – fogalmazott a díjazott. – Ehhez persze az kellett, hogy minőségi szolgáltatást adjunk, Kovács János Venesz-díjas szakács nevével, presztizsével és szakmaiságával olyan kínálattal álltunk elő, ami képes volt megszólítani a vendégeket, üzleti eredményeink pedig túlszárnyaltak minden várakozást. Nyolc hónap alatt nyereségessé váltunk, amihez kellett Kovács tanár úr gasztronómiai koncepciója, kellett hogy egy amerikai inkubátor szervezet segítségével jól mérjük fel a piaci lehetőségeink, és kellettek a megváltozott munkaképességű kollégák, aki elhitték, hogy közösen képesek leszünk sikeres vállalkozást működtetni. Az első időszakban hatalmas volt az érdeklődés, és egy kicsit hozzászoktunk a kiemelt médiafigyelemhez is. Ez 2019 után teljesen megváltozott, 2020-ban a Covid miatti korlátozások, majd 2021-től az energia és nyersanyag árak elszabadulása okoz folyamatos krízishelyzetet. Ugyanakkor az elmúlt 17 év bebizonyította az általunk kidolgozott foglalkoztatási modell életképességét, és azt, hogy a megváltozott munkaképességű emberek valóban értékteremtő munkára képesek, elkötelezett, lojális munkatársak, és ha az erősségeikre építő munkakört biztosítanunk számukra, akkor kimagasló teljesítményre képesek.

Az utóbbi évek kihívásai miatt a nagy, ambiciózus terveket egyelőre jegelni kell, bár a sok-sok megkeresés miatt 2014-ben elhatároztuk, hogy minden megyei jogú városban segítjük egy, az Ízlelőhöz hasonló étterem létrehozását, ebből egyelőre annyi valósult meg, hogy Budapesten megnyílt a Hegyvidék Ízlelő Családbarát Étterem, Székesfehérváron pedig a „Hatpöttyös” működik ugyanezen modell alapján. Most inkább a túlélés a cél, a vendégek megtartása mellett a nyereségesség megőrzése jelent kihívást – tette hozzá beszélgetőtársunk, akit arról is faggattunk: miért nem lépett át a jobban jövedelmező versenyszférába?

– Induláskor azt ígértem a megváltozott munkaképességű kollégáknak, hogy ha ők vállalják az erőfeszítést és ezt a nehéz, kemény munkát, én mindent megteszek, hogy biztosítva legyen foglalkoztatásuk és élvezhessék munkájuk eredményét. Soha meg sem fordult a fejemben, hogy cserbenhagyjam őket.