MENÜ
2024. október 22.
Előd

Történelmünk második legnagyobb gyémántját találták meg Botswanában

drive.hu

A gyémánt a maga 2492 karátjával szinte páratlan, ennél nagyobb követ utoljára 119 éve találtak.

Elképesztő felfedezést tett a kanadai Lucara Diamond vállalat, aminek munkatársai botswanai bányájukban a valaha megtalált második legnagyobb nyersgyémántot ásták ki. Botswana amúgy is a világ egyik legnagyobb gyémánttermelőjének számít; ugyanebben a bányában például öt éve egy 1758 karátos drágakövet találtak.

Hihetetlen méretű gyémántra bukkantak a kanadai Lucara Diamond Botswanában található bányájában. A cég egyelőre még nem közölt részleteket a kő minőségéről és értékéről, de azt már tudni lehet, hogy nagyjából fél kilogrammjával ez a történelem során felfedezett második legnagyobb gyémánt.

A gyémánt a maga 2492 karátjával szinte páratlan, ennél nagyobb követ utoljára 119 éve találtak.

A rekordot egyelőre az 1905-ben felfedezett, 3106 karátos Cullinan-gyémánt tartja, mely nevét az adott bányáról, illetve annak tulajdonosáról, Sir Thomas Cullivanről kapta. A drágakövet végül kilenc különálló darabra bontották, részei pedig a brit koronaékszerekben is megtalálhatók (ez látható a fent beillesztett Instagram-képen – a szerk.)

Mindenesetre a Lucara jó helyet választott egykor magának, mivel az ezidáig legnagyobb botswanai gyémántot, a Louis Vuitton francia divatmárka által felvásárolt, 1758 karátos drágakövet is ugyanebben a bányában ásták ki.

Ugyan a gyémántok esetében a karátot használják a tömegük jelzésére, a karát száma nem egyenlő a drágakő tömegével. Egy karát 0,2 grammnak felel meg, tehát a most megtalált gyémánt 498 grammot, azaz közel fél kilót nyom.

A cég még nem állapította meg a kő értékét, de viszonyításképpen egy másik, ugyanebben a bányában talált 1109 karátos gyémánt 2017-ben 53 millió dollárért, azaz több mint 18,7 milliárd forintért kelt el. Ezt egy a londoni Graff Diamonds elnöke, Laurence Graff vásárolta meg. A kövek értékét továbbá az is jól jelzi, hogy a botswanai kormány idén júliusban terjesztett elő egy törvényjavaslatot, mellyel arra köteleznék a bányászati engedéllyel rendelkező vállalatokat, hogy 24 százalékos részesedést adjanak a helyi cégeknek – már amennyiben a kormány nem élne a részvényvásárlás lehetőségével.

(Forrás: BBC)