MENÜ
2024. szeptember 19.
Vilhelmina
Túl drága az űrkutatás, veszélyben a NASA működése

Túl drága az űrkutatás, veszélyben a NASA működése

hvg.hu / fotó: pixabay.com

Az amerikai Kongresszus valószínűleg nem fog több pénzt adni a NASA-nak.

Egy friss amerikai jelentés szerint az amerikai oktatás helyzete, a magánűripar, valamint a NASA alulfinanszírozottsága miatt a szervezet komoly bajban van, és egyelőre nem látszik, hogyan tudna ebből kilábalni.

Néhány évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hogy a NASA jövője kérdésessé válik, most azonban úgy tűnik, egyre inkább ez lesz a valóság. Az amerikai Nemzeti Akadémia legfrissebb jelentése szerint több olyan problémával is szembe kell néznie a szervezetnek, ami kérdésessé teszi, milyen szerepe lehet még a jövőben a NASA-nak.

Az akadémikusok szerint az alulfinanszírozottság óriási gondot jelent a szervezet számára, amelynek egyik oka, hogy az amerikai kormányzat egyre kevesebb hangsúlyt fektet a repülésre és a polgári űrkutatásra. A megállapítással a NASA is egyetért, ugyanakkor a jelentés azt is megjegyzi, hogy sokkal összetettebb problémáról van szó annál, mint hogy nincs elegendő pénz a műveletek és a űrbéli küldetések finanszírozására.

A problémák közé tartozik, hogy a döntéshozók a rövidtávú intézkedésekre támaszkodnak, a hosszú távú igényeket és következményeket nem veszik figyelembe, nincsenek jelentős fejlesztések, amiket piacra dobhatna a NASA, a szervezet üzleti működése lassú és nehézkes, mindez pedig a hatékonyság rovására megy.

Emellett szintén óriási problémát jelent, hogy a jövő tehetséges mérnökeit már nem tudja magához csalogatni a NASA, őket a magánszektor szippantja fel – például a SpaceX. A következő generáció ugyanakkor az alulfinanszírozott oktatási rendszer miatt nem kap megfelelő tudásalapot. A jelentés mindebből levonta a szomorú tanulságot: a NASA már túl van az élettartamán.

Norman Augustine, a Lockheed Martin korábbi vezérigazgatója és a jelentés vezető szerzője a The Washington Postnak úgy nyilatkozott, hogy a magánszektorra való támaszkodás tovább ronthatja a NASA helyzetét, a probléma megoldása helyett pedig csökkentheti a jelentőségét.

Az amerikai Kongresszus valószínűleg nem fog több pénzt adni a NASA-nak, legalábbis az eddigi tendenciákból nem ez következik. Augustine szerint a szervezetnek ezért a stratégiaibb célokra és kezdeményezésekre kell összpontosítania.