Tam_Bau
MENÜ
2024. május 19.
Ivó, Milán
Vadregényes kisházak

Vadregényes kisházak

player.hu / Ujlaky István

A brit AA+D tervezett egy minden túlzás nélkül lenyűgöző pihenőhelyet a norvég tájba, Oslótól nyugatra.

Jobban érthető mindez, ha tudjuk, hogy az AA+D átfogóan gondolkozik: összehangolja a projektjei minden elemét a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság együttes elérése érdekében.

Így történt az egyszerűen csak Norsk Retreat (Norvég elvonulás) névre keresztelt projektnél is. A helyszín egy gyönyörű, érintetlen táj, fákkal, tavakkal és zord terepviszonnyal, déli kilátással. A megérkezés drámai, az út szűk szurdok mellett, sebes sodrású folyón át halad, utána viszont nyugalmat árasztó, mozdulatlan, kristálytiszta vizű tavak várnak.

A házak alapanyaga a helyben beszerzett fából készült, előregyártott CLT fapanel, annak is a saját fejlesztésű „Tewo-Thermowood” modellje. Mindössze a helyszíntől bő húsz kilométerre gyártják a paneleket, amelyekből aztán a passzívház sztenderdnek megfelelő házak épülnek majd.

Az áramot vízenergia adja és talajhőszivattyúval fűtenek majd, a szennyvizet egy biológiai tisztítóműben hasznosítják újra, míg a felszíni vizeket a kabinokat körülvevő „esőkerteken” keresztül szűrik meg, azután visszavezetik a vízfolyásba.

A Norsk Retreat újra rátalálna az iparosodással elveszett tudatosságra, hogy lehetővé tegye az önmagunkkal és a környezettel való kapcsolatbalépést, és az ezzel járó nyugalmat, derűt és tudatosságot.

(Forrás, látványtervek: AA+D)