Vaj helyett rovarzsír?
Egy tanulmány szerint hamarosan elérkezhet az az idő, amikor a vaj rovarokból készül majd.
Érvek a rovarokból készülő vaj mellett:
A rovarok ökológiai lábnyoma lényegesen kisebb, ráadásul rovarokat óriási mennyiségben tenyészthetünk Európában is, amivel megspóroljuk a szállítási költségeket. A rovarzsír kiválthatná például a pálmaolajat, amit a világ legveszélyesebb élelmiszereként tartanak számon élővilágra gyakorolt hatása miatt.
A Genti Egyetem kutatói kíváncsiak voltak arra, hogy akik megkóstolják, vajon észreveszik-e a különbséget a rovarzsírral és a hagyományos vajjal készült ételek között. Az egyik ételt vajjal készítették, a másikban a vaj negyedét, a harmadikban pedig a felét rovarzsírra cserélték.
A résztvevők nem ismerték fel a cserét, ugyanolyan ízletesnek találták a vajjal készült ételeket, mint a katonalégy lárvájának zsírját tartalmazókat.
A rovarzsír másféle zsírsavakat tartalmaz, mint a vaj, elsősorban laurinsavat, ami kedvező tulajdonságokkal bír, ugyanis sokkal könnyebben emészthető, mint a vaj, ezenkívül antibakteriális, antimikrobiális és gombaellenes hatása is van.