MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
A cipőjéből ivott, ez mentette meg a 10 napig bolyongó férfit

A cipőjéből ivott, ez mentette meg a 10 napig bolyongó férfit

hazipatika.com / N.M.M.

Nagyon eltévedt az erdőben, de megoldotta, hogy ne száradjon ki.

Lucas McClish eltévedt a Santa Cruz-hegységben, és csak tíz nappal azután találták meg, hogy elindult egy háromórásnak hitt túrára – tudta meg az IFL Science.

Meddig bírhatjuk ki víz és élelem nélkül extrém körülmények között, és mennyi ideig lehet reménykedni, hogy megtalálhatunk egy elveszett embert? Kutató-mentő szakembereket kérdeztünk.

Elégtek a turistajelzések

A kaliforniai túrázó részben azért tévedt el, mert a közelmúltban pusztító erdőtüzek elpusztították a navigációhoz használt tájékozódási pontokat. Miután a 34 éves férfi még június 16-án – apák napján – sem tért haza, a családja bejelentette az eltűnését és mentőcsapatokkal indultak a keresésére.

Csak egy zseblámpa és egy összecsukható olló. Ez volt minden, ami nálam volt.
Életét annak köszönheti, hogy cipőjével vizet gyűjtött egy vízesésből, és azt itta. Végül tíz nappal az indulása után talált rá egy mentőcsapat, kimerült volt és nagyon éhes, de ettől eltekintve jó állapotban volt.

Meddig lehet életben maradni élelem és víz nélkül?

Nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyi ideig bírhatja ki egy ember étel és ital nélkül, ezt ugyanis számos tényező befolyásolhatja az életkortól a fizikai aktivitás mértékén át az átlaghőmérsékletig, vagy akár a levegő páratartalmáig. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ez irányú kutatásokat nem tudtak és nem is akarnak embereken végezni, így a választ meglehetősen nehéz megadni.

Így élhetjük túl, ha eltévedünk

Mindig értesítsünk valaki arról, hová megyünk túrázni!
Legyen nálunk víz és élelem!
Abban a pillanatban, amikor észrevesszük, hogy eltévedtünk, álljunk meg és próbáljunk meg újra tájékozódni!
Maradjunk a kijelölt turistaúton! Ha ilyen nincs, kövessünk egy patakot vagy bármi mást, ami segítségünkre lehet a tájékozódásban!
Ha már eltévedtünk, találjunk menedéket és vizet!