A legdrágább zöldségnek tartják a nálunk vadon termő növényt
Sok magyarországi kertben küzdenek vele, pedig több európai országban ínyencségként kezelik.
Számos hazai kertben gyomnövényként irtják az ágyások közé betolakodó vadkomlót (Humulus lupulus). Márpedig a növény hajtásai igen ritka és drága ínyencségként kezelik Nyugat-Európában.
A komló friss, fehér csíráit meglehetősen nehéz betakarítani (kora tavasszal gyűjtik be, nem sokkal a hóolvadás után), emiatt különösen drágák. Németországban, Hollandiában és Belgiumban akár ezer eurót is kifizetnek kilójáért. Ezzel szemben a zöld, valamivel fejlettebb hajtásokat márciustól májusig szedik. Ezek könnyebben szedhetők, és szintén ínyencségnek számítanak, amennyiben még zsengék.
A szakértők szerint a vadkomló hajtásait a begyűjtésük után érdemes a lehető leghamarabb elfogyasztani, hiszen hamar elveszítik az ízüket és a frissességüket. Az ízviláguk a színüktől függően spárgára, dióra vagy kelkáposztára emlékeztethet.
A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a csírákat fogyasztják nyersen vagy forrázva is. Franciaország gyakran tejszínes mártással vagy buggyantott tojással tálalják.
A komlót Magyarországon leginkább a sör alapanyagaként tartják számon. Igaz, elsősorban nem a vadkomlót, de az is alkalmas sör készítéséhez.