MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
A mamut feltámasztása?

A mamut feltámasztása?

tudas.hu

A mamut legközelebbi élő rokonának, az ázsiai elefántnak a sejtjeit embrionális állapotba programozták át.

A hosszú távú cél egy élő elefánt-mamut hibrid létrehozása, amely úgy nézne ki, mint 4000 éve kihalt elődje, és – ha megfelelő számban engednék ki természetes élőhelyére – segíthetne helyreállítani a törékeny sarkvidéki tundrai ökoszisztémát.

A kihalt faj feltámasztására több mint egy évtizede a Harvard Egyetem genetikusa, George Church, nagy projektet szervezett, létrehozva a Colossal Biosciences céget. Most a tudós bejelentést tett: a mamut legközelebbi élő rokonának, az ázsiai elefántnak a sejtjeit embrionális állapotba programozták át. Ezek a módosított őssejtek a laboratóriumban továbbfejleszthetők bármilyen elefántsejtté. Ez fontos eszköz, mivel a kutatók modellezik, tesztelik és finomítják a genetikai változtatások sokaságát, amelyeket el kell végezniük ahhoz, hogy az ázsiai elefántnak olyan genetikai tulajdonságokat adjanak, amelyekre az Északi-sarkvidéken való túléléshez szüksége van. Ezek közé tartozik a gyapjas bunda, a szigetelő zsírréteg és a kisebb fülek.
A sejtekben az a csodálatos, hogy potenciálisan korlátlan ideig képesek megújulni és a test bármely sejttípusává differenciálódni mondta Eriona Hysolli, a mamutprojekt vezető tudósa.
Nem árulta el, hogy pontosan hány genetikai változtatást várnak az ázsiai elefánt DNS-ében ahhoz, hogy a mamutra hasonlító, a sarkvidéki hőmérsékletet elviselni képes lényt hozzanak létre. A genetikusok olyan mamutot is szeretnének létrehozni, amelynek nincsenek agyarai, hogy az állatok ne essenek az orvvadászok áldozatául.
Church, aki korábban sertések géntechnológiájával is foglalkozott annak érdekében, hogy azokat az emberben is hasznosítani tudják, elmondta, hogy egyszerre 69 módosítást lehet elvégezni a sertéseken. Szerinte nagyjából hasonló számú módosításra lenne szükség ahhoz, hogy egy ázsiai elefántot ellenállóvá tegyenek a hideggel szemben.
A Colossal azt is bejelentette, hogy 2022-ben a tasmán tigris, 2023-ban pedig a dodó feltámasztását kezdi meg, de a mamuttal kapcsolatos munkálatai tartanak a leghosszabb ideje.