A nyár, amikor Dijonban sincs dijoni mustár
Egy átlag francia évente egy kiló mustárt eszik meg, nagyrészt dijonit. De idén üresen tátonganak a polcok.
Illetve nemcsak a nyár: Franciaországban egy ideje már hiány van dijoni mustárból, és minden jel szerint idén ez már így is marad. Ne gondoljuk ezt kis problémának: egy átlag francia egy évben egy kiló mustárt fogyaszt el, aminek a nagy része dijoni fajta.
Tehát nem bármilyen mustárról beszélünk, hanem a jellegzetesen orrfacsaró, csípős fajtáról. És hát ezért is van belőle hiány: a francia előírások szerint a dijoni mustárnak barna (Brassica juncea) vagy fekete (Brassica nigra) magvakból kell készülnie. A mustárkészítéshez szükséges magok (35 ezer tonna évente!) 80 százalékát ugyanakkor Kanadából importálják, csakhogy tavaly aszály sújtotta Alberta és Saskatchewan tartományokat, így a termés csak mintegy fele lett a normális éves mennyiségnek.
Honnan lehetett volna pótolni a hiányt? Hát Oroszországból, de ezt a lehetőséget most ugye elvethetik, más fajtából meg nem készülhet a dijoni mustár, mert akkor már nem volna dijoni mustár.
Ez vezetett tehát oda, hogy a dijoni mustár csaknem teljesen eltűnt a francia boltok polcairól.
Mi lehet a megoldás?
Az üzletek, amelyeknek még jut szállítmány, személyenként csak egy üveg vásárlását engedik,
a sajtóban és a közösségi oldalakon (amatőr) szakácsok adnak tippeket alternatívára,
esetleg kénytelenek újfajta recepteket kipróbálni a helyiek.
És reménykednek, nehogy a maradék hazai termést is elvigye az aszály.