MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A világ legalacsonyabb orvosa

A világ legalacsonyabb orvosa

senior.hu

A 23 éves Ganesh Baraiya élő példa arra, hogy nincs lehetetlen.

Ganesh Baraiya Indiában, Gudzsaratban született és már egészen fiatalon szembesült a nehézségekkel. Noha ’normálisnak’ tűnt, 4 éves korában a szülei észrevették, hogy a feje túlnőtte a testét, ezért elvitték az orvoshoz. Kiderült, hogy a fiúcska állapota gyógyíthatatlan, amivel nem lehet mit kezdeni. Mivel segíteni akart a fiának, az édesanya egy kádszerű sisakot tett annak fejére, hogy megakadályozza a növekedést és utolérhesse a teste a fejét. Az iskolában sokszor csúfolták Ganesh-t, de szerencsére voltak barátai, akik mellé álltak.

Egy napon Ganesh farmerként dolgozó apjának hatalmas összeget ajánlottak fel azért, hogy a fia bohócként egy cirkuszhoz csatlakozzon. Az apa annyira megriadt az ajánlattól, hogy félteni kezdte a fiú biztonságát, attól tartott, hogy elrabolhatják a gyermekét. Kísérni kezdte az iskolába és csak felügyelettel engedte bárhova.

Fizikai korlátai ellenére Ganesh mindig is nagyon ambiciózus volt. Már fiatalon tudta, hogy orvos szeretne lenni, ezért minden energiáját a tanulmányaira fordította, keményen küzdött a céljáért. Amikor elérkezett az idő, jelentkezett az orvosi és sebészeti tanulmányokra, ahonnan csupán törpe növése miatt utasították el. A magassága miatt nem fogadták, hiába felelt meg a teszten: azt mondták, hogy nem biztos, hogy vészhelyzetben meg tudja majd oldani a feladatát.

 

Ganesh nagyon elkeseredett, de nem adta fel az álmait. Az iskolaigazgató segítségével egészen az oktatási miniszterig jutott, sőt végül a legfelsőbb bíróságig, ahol helyt adtak a kérelmének. 2018-ban megkezdhette orvosi tanulmányait és most már rezidensként dolgozik egy kórházban.

Dr. Ganesh Baraiya még a mai napig tapasztalja a diszkriminációt, de amint a betegek látják, hogy érti a dolgát, elfogadják a doktorurat. Eleinte szkeptikusak, az orvos pedig megértő a kezdeti bizonytalankodással, hiszen tapasztalata szerint ezután pozitívan és vidáman állnak hozzá.