MENÜ
2024. október 18.
Lukács

A világ legnagyobb ingyenes étterme...

drive.hu

...ahol naponta 100 ezer embert szolgálnak ki.

Manapság kevés olyan hellyel találkozhatunk, ahol teljesen ingyenesen adnak ételt azoknak, akiknek szükségük van rá. A világ legnagyobb ingyenes konyhájában dolgozó nagyjából háromszáz ember azonban a nap 24 órájában azon fáradozik, hogy ne maradjanak éhesen a betérő vendégek.

India északi részén, Amritszár városában találhatunk rá arra az Aranytemplomra, amelynek konyhájában évtizedek óta azon dolgoznak, hogy megetessék azokat, akik betérnek. Az itt felszolgált ételek a szikhek közösségi szolgálat és egyenlőség iránti elkötelezettségének szimbólumai, a langárban (közösségi konyha) pedig bármilyen háttérrel rendelkező embert szívesen látnak.

A langárban naponta 50-100 ezer meleg fogást készítenek el – mindez tökéletesen szemlélteti a széva néven ismert szikh alapelvet, mely a közösségi szolgálat fontosságát hangsúlyozza.

Persze nem ez az egyetlen hely, ahol máig fenntartják az első szikh guru, Nának guru által 1481-ben elindított hagyományt, de az Aranytemplomban található langár világszerte egyedülálló. A langárok egyébként a saját korukban úttörőnek számítottak, hiszen az indiai kasztrendszerrel teljesen szembement az az elv, amely azt vallotta, hogy létre kell hozni olyan helyeket, ahol az embereknek vallástól, származástól és társadalmi pozíciótól függetlenül, egyenlő félként tudnak egymás mellett létezni, miközben ugyanazt az ételt fogyasztják.

Az Aranytemplomban azóta nagyjából 300-350 fő dolgozik, munkájukat pedig további önkéntesek segítik. A nap 24 órájában nyitva tartó konyhát a szikhek és más jóakarók adományaiból tartják fent. A fogások java része vegetáriánus, így például találkozhatunk dallal (lencsés ragu), sabzival (zöldséges étel) chapatival (laposkenyér) vagy kheerrel (rizspuding).

Az étteremnek két nagyobb étkezőhelyisége van, amelyek egy időben nagyjából ötezer ember befogadására képesek.

A dolgozók munkáját természetesen nagyobb gépek is segítik – az egyikkel például egy óra alatt 25 ezer rotit (laposkenyér) képes elkészíteni. A Times of India beszámolója szerint egy átlagos napon nagyjából 5000 kilogramm lisztet, 2000 kilogramm dalt, 1400 kilogramm rizst és 700 liter tejet szoktak felhasználni.