MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Az állami egészségügy leépülését a betegek fizetik meg, az út a magánellátókhoz vezet

Az állami egészségügy leépülését a betegek fizetik meg, az út a magánellátókhoz vezet

portfolio.hu

A megkérdezettek közel 40 százaléka mondta, hogy rosszabbul él.

A Prémium Egészségpénztár idén is megkérdezte tagjait arról, hogy a mögöttük levő egy év gazdasági változásai hogyan befolyásolták, illetve mennyiben változtatták meg egészségügyi költéseiket. Szembetűnő a felmérés azon eredménye, miszerint sokan már nem tudják elkerülni a magánorvosi kiadásokat, nem férnek ugyanis hozzá az állami egészségügyhöz.

Az egészségpénztár és stratégiai partnere, az NN Biztosító által közösen összeállított kérdőívet több mint tizenegyezren töltötték ki, amely alapján a felmérésben résztvevők felének nem változott szignifikánsan az életszínvonala, míg egyharmaduknak sajnos romlott. Mindez egy évvel ezelőtt még drámaibb képet mutatott, akkor közel 40 százalékuk mondta, hogy rosszabbul él.

A magánegészségügy is drágul

Míg egy éve a válaszadók egyharmada faragta le a magánorvosi ellátásra szánt összeget, idén már csak közel a negyedük (23 százalék). Sőt, nemcsak, hogy nem spóroltak, összességében 44 százalékuk többet költött magánellátásra, 54 százalékuk gyógyszerekre, 73 százalékuk pedig fogorvosi kezelésekre. A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyakorlatilag semmin sem tudott spórolni.

Bár sokan nagyon szeretnék elkerülni a magánorvosi kiadásokat, nem tudják. A válaszadók többsége azért kénytelen egyre többet használni a magánorvosi ellátást, mert

NEM FÉR HOZZÁ OLYAN KÖNNYEN AZ ÁLLAMIHOZ: TAVALY MÉG KÖZEL 54 SZÁZALÉKUK MONDTA EZT, IDÉN MÁR 64 SZÁZALÉK.

Ezzel párhuzamosan kevesebben lettek azok, akik visszafelé áramlanak. Tavaly még 30 százalék nyilatkozta, hogy nem tudja megfizetni a magándoktorokat és az államiban keres megoldást, idén ez 20 százalékra esett vissza. Sajnos szép számmal akadhatnak olyanok is, akik lényegében ellátás nélkül maradnak.

A tagok 82 százaléka mondta azt, hogy segít egészsége megőrzésében, hogy egészségpénztári tagként akár évi 150 ezer Ft szja-visszatérítéssel élhet, sőt 37 százalékuk kizárólag azért tudott valamilyen szolgáltatást igénybe venni, mert egészségszámlájáról finanszírozni tudta. A válaszadók 88 százaléka annak is örülne, ha a munkáltatója a SZÉP kártyához hasonlóan az egészségszámlájukra is fizetne - derült ki a tájékoztatóból.