MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Az oltottak lázadása

Az oltottak lázadása

krone.at

Ha az alapvető jogok csorbításáról van szó, akkor gyorsan az Alkotmánybírósághoz vezet az út.

De mi a helyzet akkor, ha a kormány ajánlásait – különösen a védőoltást illetően – betartó embereket sértenek az elhúzódó, vagy ismétlődő bezárások, elhalasztott műtétek? Milyen jogaik vannak?
A krone.at írt arról, hogy Ausztriában a neves bécsi ügyvéd, Eric Breiteneder felvállalta a kérdést, és csoportos kereseteket készít elő. A szikrát az lobbantotta lángra, hogy ismerősének mindkét oldalon csípőműtéten kellett átesnie, ám a kórházak jelenlegi helyzete miatt elhalasztották. A első műtétet hetekkel, a másodikat a távoli jövőre. Hiába a nagymennyiségű oltóanyag, a lakosságot nem sikerült megfelelő mértékben immunizálni (65% a beoltottság), amiért valakinek felelősséget kell vállalni. A negyedik hullámnak is rengeteg áldozata van a társadalom széles területén, akik tönkrementek, elszegényedtek, munkanélküliek lettek, vagy az egészségügyben a rengeteg munka miatt égnek ki.
Az ügyvéd szerint nemcsak az államot terheli felelősség, hanem a népszerű uszítókat is, akik a tudományos elvekkel szemben félelmet keltenek és hamis híreket terjesztenek. Idézi az osztrák törvényt, miszerint börtönbüntetéssel büntethető az a cselekmény, mely valószínűsíthetően fertőző betegség veszélyét okozza. Ez akkor érvényes, ha bejelentési kötelezettséggel jár a betegség, akárcsak a Covid-19 esetében.
Az ügyvéd által meghirdetett oldalon a károsultak ingyen regisztrálhatnak, és perek esetén később 190 euróért csatlakozhatnak privát félként.