MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Beszállt a bizniszbe, erre megváltozik az egészségügyi törvény

forbes.hu

Még nem látnak olyan ellátási problémát, amiért be kéne vonni magánszolgáltatókat.

Megteremtik a jogi lehetőséget, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók közfinanszírozott ellátást nyújthassanak a hiányzó területeken, de Belügyminisztérium jelenleg nem lát olyan ellátási problémát, hogy rögtön éljenek is vele, írta meg a Népszava alapján a Telex.

Az egészségügyi tárca pár napja hozott nyilvánosságra egy jogszabály-tervezetet, amely utat nyitna annak, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók hiánypótló szolgáltatásként közfinanszírozott ellátást nyújthatnak.

„Csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak a magánellátók állami közfinanszírozást, amit tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön” – írta a tervezet részleteiről a minisztérium a Népszava megkeresésére.

A válaszuk szerint azok a szolgáltatások tartoznak majd a hiányzó kategóriába, amiket az esetek legalább 95 százalékában a rendszer nem képes nyújtani és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jellemzően külföldön vásárol meg.

Jelenleg azonban még nem látnak olyan ellátási problémát, amely állami biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat.

Hogy kerül ide Csányi? A Csányi család vagyonkezelő cége, a Bonitás 2002 Zrt. a Budai Egészségközpont egyedüli tulajdonosa, a központban pont ilyen hibrid, állami-magán ellátást tervezett megvalósítani az OTP-vezér.