MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Birsalmás pite

Birsalmás pite

desszertszoba.hu

Az omlós tészta és a fanyar gyümölcs tökéletes kettőse ez a pite, ami egyszerűen megunhatatlan.

Hozzávalók (21 cm-es formához): 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2 dkg porrá őrölt eritrit, 1 csipet só, 10 dkg hideg vaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl.
A töltelékhez: 2 db nagyobb birsalma, 3 evőkanál citromlé, 3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer, 1/2 teáskanál őrölt gyömbér, 3 dl víz, 2 dkg kukoricakeményítő. A kenéshez: 1 tojás felverve. A tálaláshoz: 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál eritrit

ELKÉSZÍTÉS: A tésztához a lisztet, az édesítőszert és a sót összemorzsoljuk a felkockázott vajjal, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát kisebb kockákra vágjuk, majd összekeverjük a citromlével. Hozzáadjuk az édesítőszert, az őrölt gyömbért, 1,5 dl vizet, és puhára pároljuk. A keményítőt csomómentesre keverjük a maradék vízzel, és besűrítjük vele a tölteléket. Langyosra hűtjük.
A pihentetett tésztát 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk, a nagyobb részt – lisztezett felületen – kb. 4 mm vékony körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. A gyümölcsös tölteléket belesimítjuk. A tésztát körben megkenjük a felvert tojással. A másik tésztarészt is kinyújtjuk, tetszőleges mintát vágunk bele, majd beborítjuk a töltelékkel, és a szélét villával lenyomkodjuk.
A maradék tésztából linzerkiszúró segítségével levélmotívumokat készítünk, ezekkel tovább díszíthetjük a pitét. Lekenjük a maradék felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Összekeverjük a fahéjat az eritrittel, és ezzel megszórva tálaljuk.