MENÜ
2024. november 12.
Jónás, Renátó
Csodát művel az emberi testtel – együnk minél több kimchit!

Csodát művel az emberi testtel – együnk minél több kimchit!

glamour.hu/Siklósi-Sarkadi Nikolett/pixabay.com/JeongHO Suh

Ha rendszeres fogyasztunk kimchit, azt a testünk meghálálja.

Egy orvos azt állítja, hogy ha beiktatod az étrendedbe ezt a „csodálatos” ételt, az az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelembe is segíthet. Sőt, a kimchi javítja a bélrendszer egészségét és csökkenti a gyulladásokat. Igazi szuperélelmiszer!

Dr. Federica Amati táplálkozási szakértő az Instagram-oldalán osztotta meg, hogy milyen pozitív hatással lehet a kimchi a testünkre. A benne található probiotikumoknak köszönhetően ugyanis rendszeres fogyasztása segíthet a bélmikrobiom támogatásában azáltal, hogy csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat.

Mi az a kimchi?

A kimchi gyakorlatilag egy koreai savanyúság, ami az egész világon egyre népszerűbb. A fermentált, csípős köretet többféle módon is elkészítheted, és szinte bármilyen fogáshoz - salátákhoz, levesekhez, tésztákhoz, húsokhoz - hozzáadhatod. Általában kínai kelből, retekből és zöldhagymából készítik.

„A kimchi egyike azoknak a csodálatos fermentált ételeknek, amelyek nemcsak ízt, fűszert és textúrát adnak a különböző fogásoknak, hanem tele vannak probiotikus baktériumtörzsekkel is” - áll Dr. Federica Amati bejegyzésében.
Ha minden nap beiktatsz egy kis kimchit az étrendedbe, az valóban segíthet a bélmikrobióm támogatásában olyan módon, hogy csökkenti a gyulladásokat.

Úgy fogalmaz, már több randomizált kontrollvizsgálatot végeztek a kimchi felhasználásával, melyek során bebizonyították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Hogyan készítheted el otthon?

Manapság már a bio boltokban is könnyedén beszerezheted, de akár otthon, magadnak is elkészítheted. „Bár minden recept kissé eltér, a kimchi elkészítéséhez kínai kelre, sóra, vízre, fokhagymára, gyömbérre, cukorra, halszószra, pirospaprika pehelyere, retekre és mogyoróhagymára lesz szükséged” - írja a Women's Health.

Alapvetően csak annyi a dolgod, hogy a zöldségeket felaprítod, elkevered a többi hozzávalóval, befőttes üvegbe teszed, vizet engedsz rá, majd pár napon keresztül szobahőmérsékleten erjeszted, és végül hűtőszekrénybe teszed.

A fermentált élelmiszerek igazi egészségbombák

A fermentált élelmiszerek Tim Spector táplálkozási szakértő szerint is jótékony hatással vannak a bélrendszerre, ami kulcsfontosságú az általános jólétünk érdekében. Hozzátette, az erjesztett ételek - például a kefir és a joghurt is - mind-mind csodákat művelhetnek a testünkkel. „Támogatják az immunrendszert, ami létfontosságú az allergiák, a fertőzések, a rák és az öregedés elleni küzdelemben."

Arra azonban figyelmeztet, hogy hetente egy pohár édesített, adalékanyagokban gazdag joghurt elfogyasztása nem elegendő. Helyette érdemes jó minőségű termékeket választani, és naponta többször, kis mennyiségben fogyasztani őket.

„Egy amerikai klinikai tanulmány kimutatta, hogy azok az egyének, akik naponta négyszer-ötször kis adag fermentált ételt fogyasztottak, már két héten belül jelentős javulást tapasztaltak a szervezetükben fennálló gyulladásokkal és az immunrendszerük működésével kapcsolatban. Ezért ha naponta egyszer-kétszer fogyasztasz belőle, akkor valószínűleg hasonló előnyökhöz juthatsz" - magyarázza Tim.