MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Datolyamag kávé helyett

mindmegette.hu

A datolya magjából remek koffeinmentes kávéhelyettesítő készíthető.

A datolya a Közel-Keleten igazi mézédes csemege, sok-sok finom desszert alapanyaga, és itthon is elérhető, sőt használjuk is, bár közel sem olyan népszerű gyümölcs, mint mondjuk az áfonya, alma vagy a körte. Az aszalványok közt is hátrébb szorul a mindent uraló mazsolával szemben, pedig a datolya egészséges, sőt a magját is lehet hasznosítani!

Datolyát szinte minden nagyobb boltban kapni és elsősorban az aszalt, kimagozott változatok kerülnek a boltok polcaira. A datolya rendkívül édes, épp ezért elég csak egy-két szem belőle és rögtön csillapítjuk is az édességi utáni sóvárgásunkat. Zseniális csemege készíthető például a datolyából, elég csak kimagozni, az aszalt gyümölcs belsejébe rejteni egy pici kocka étcsokit, belekenni mogyoróvajat és megszórni egy csipet durva szemű sóval, és kész is a desszert, ami lekíséri az ebédet.

A datolya ráadásul jó helyettesítője lehet a mazsolának, így aki nem szereti a mazsolát, az kóstolja meg azokat a süteményeket, melyekbe az aszalt szőlő helyett datolya kerül.

A datolyahús mellett a gyümölcs magja is kincs

A datolyát nemcsak édes íze, süteményeket gazdagító tulajdonsága, hanem gyógyhatása miatt is érdemes fogyasztani. Elsősorban a bélproblémákra hatásos, segít enyhíteni például a szorulásos tüneteket, jó hatással van a bélflórára, sőt a hasmenés ellen is hatásos. A datolyának magas a vastartalma, jó szolgálatot tesz vashiány vagy vérszegénység esetén, sőt a vérnyomást is karban tarja, mindemellett a szív- és érrendszeri betegségek ellen is segíthet védekezni. A datolyában található magnézium, kálium, kalcium, mangán, réz és a sokféle vitamin mind-mind hasznos a szervezet számára.

Nemcsak a gyümölcshús, hanem bizony a datolya magja is rendelkezik rengeteg jó tulajdonsággal, ám olyan kemény, hogy megenni nem túl szerencsés. A datolyamag mégis felhasználható, sőt fogyasztható, ugyanis remek gyógyital készíthető belőle!

Így készíts datolyakávét, nemcsak gyógyhatású, de koffeinmentes élénkítő is!
A datolya magját távolítsuk el és áztassuk be legalább harminc percre, majd csöpögtessük le és hagyjuk megszáradni. A magokat ezután tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük fél órán át a sütőben. Ha kihűltek a magok, akkor egy kávédarálóban daráljuk igazán apróra, porállagúra. Ezután nincs más dolgunk, mint ezt használni kávé helyett (2 dl forró vízhez 2-3 teáskanál datolyamagpor kell). A datolyakávé, azaz a datolya porított magjából készült forró ital koffeinmentes élénkítőszer, ami ráadásul igazi egészségbomba!

Mire jó a datolyakávé?

A datolya magja is tele van vitaminnal, akárcsak a gyümölcshús. A magban számtalan antioxidáns és ásványi anyag megtalálható, köztük foszfor, magnézium, vas, cink és kálium. A datolyamag egészségre gyakorolt pozitív hatásai közt tartják számon, hogy segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét és a vércukorszintet, védelmet nyújthat a cukorbetegséggel összefüggő máj- és veseproblémák ellen, valamint vírusellenes tulajdonságai is vannak – írja az alphafoodie.