MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Egy magyar város lett a „világ legszebb rejtett úti célja"

drive.hu

Céljuk, hogy kevésbé népszerű turistacélpontokat mutasson be olvasói számára.

Az elismert utazási és építészeti magazin, az Architectural Digest nemrég listába szedte a világ kevésbé ismert, ám lenyűgöző városait. Számos európai helyszín is felkerült a ranglistára, az élen azonban hazánkban található, történelemben és kultúrában gazdag Eger végzett. Az AD célja, hogy kevésbé népszerű turistacélpontokat mutasson be olvasói számára, melyek nagyobb tömegek nélkül felfedezhetők.

A magazin szerkesztősége által közzétett lista első helyén Eger szerepel, melyet középkori történelme és egyedülálló látképe miatt emel ki. A második helyezett a Németországban fekvő szász város, Goslar lett, a dobogó harmadik helyén pedig Mallorca eldugott települése, Deià végzett. A cikkben összesen 13 várost rangsoroltak, melyek közül az első ötöt mi is bemutatjuk.

Északon, az Eger-patak völgyében húzódik meg, már a középkorban is nyüzsgő, élettel teli városnak számított. Legismertebb látványossága kétségtelenül a történelmi múlttal rendelkező középkori vár és a barokk stílusú épületek. Virágkorát a 18. században élte, amikor egyházi központtá vált, ekkoriban sokan a „magyar Róma“ jelzővel illették. A föld alatt kialakított 90 kilométer hosszú alagúthálózat fut, melyek borospincékként és az Oszmán Birodalom fennállása alatt, a török támadások idején menedékként funkcionáltak a helyiek számára. A mai napig fennmaradt alagutak pincerendszerként működnek.

Műemlékeinek köszönhetően Eger és térsége egyedülálló hangulatot áraszt, így mi azért nem lepődtünk meg, hogy az első helyre került.

A Harz-hegységben húzódó középkori kisváros épületei a 13-16. század között jöttek létre. A palaborításos, favázas szerkezetű házak egyedülálló látványt nyújtanak az ide érkezők számára. A várost 922-ben alapították, a római császárok kedvelt helye volt. Goslar mellett található a rammelsbergi bánya, amely több mint ezer éven át működött. A kisváros gyakran elkerülik a turisták, akik inkább az innen három órára lévő fővárosba, Berlinbe utaznak.

Mallorcán található a település, amely gyakran háttérbe szorul az éjszakai életről, gourmet konyháról és lenyűgöző tengerpartjairól ismert sziget nagyobb városai mellett. Mallorca északnyugati felén elterülő falut főként különleges, mészkő házai és festői kilátása miatt érdemes meglátogatni. Az AD szerint gyakran nyaralnak a faluban hollywoodi sztárok, mivel a csendes és nyugodt faluban kevesen tartózkodnak a nyári szezon idején is.

Lijiang városa a Jünnan tartományban fekszik. Itt találhatók az ország legszebb természeti tájai. Lijiang óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára, ahogy számos épület már a 13. század óta fennáll. A városban különböző kultúrák és építészeti stílusok nyomai is megjelennek. Érdekesség, hogy a legtöbb történelmi múlttal rendelkező kínai várossal ellentétben itt nem találkozunk a várost védő fallal.

2022-ben Olaszország kulturális fővárosának kiáltották ki a Nápolyi-öbölben található Procidát. Ennek ellenére a legtöbb turista inkább Capri vagy Ischia szigetekre látogatnak. A macskaköves utcáknak és a jellegzetes, színes házaknak köszönhetően úgy érezhetjük, mintha egy mesébe csöppentünk volna. A Terra Murata erődített falu kihagyhatatlan látnivaló, ugyanis legmagasabb pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik az öböl szigeteire.

A teljes lista végül így alakult:

Eger, Magyarország
Goslar, Németország
Deià, Spanyolország
Lijiang, Kína
Procida, Olaszország
Schiedam, Hollandia
Szími, Görögország
Ghardaia, Algéria
Nagano, Japán
Ashland, Amerikai Egyesült Államok
Orvieto, Olaszország
Cajamarca, Peru
Swakopmund, Namíbia