MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Fekvőrendőr – csak a gyorshajtókkal kemények

Fekvőrendőr – csak a gyorshajtókkal kemények

Kovács Miklós

Az alacsony hasmagasságú autók örök ellensége a rettegett fekvőrendőr.

Rombol, zúz, óvatlan átlagautósoknak is kemény pofont oszt, és néha még szabályos tempóval is tragikus élmény áthajtani rajta. Ezeket a negatív tulajdonságokat évtizedek óta ismerik a közutakat fenntartó cégek, önkormányzatok. Megoldás pedig lenne, nemzetközi szinten rengeteg ötlet született már a könnyedén telepíthető, csak a gyorshajtókat büntető rendszerekre.

A mexikói Tope Inteligente egy lámpával ellátott rendszer, a fekvőrendőr csak a piros jelzésnél emelkedik ki, a megfelelő sebességgel érkező autós előtt zöld az út, nincs bukkanó. Ennek kiépítése természetesen magasabb költség, mint egy mezei fekvőrendőré, kell hozzá áramforrás, elektronika, a fenntartás is nagyobb költség.

Az ötletek legjobb, legérdekesebb példája az elektronikát, érzékelőket nélkülöző megoldás, ami mégis működik. A spanyol találmány lényege a nemnewtoni folyadék. A nemnewtoni folyadékok olyan különleges anyagok, amelyek nem követik a klasszikus folyadékok viselkedését leíró Newton-törvényt. Viszkozitásuk (folyási ellenállásuk) változik a rájuk ható erő függvényében. Ezt használja ki a találmány, ami ha meghatározott erejű ütést kap a kerekek által, akkor azonnal kemény felületet ad, ha lassan hajtanak rá, akkor viszont puhán engedi át az autót.