MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Felfedezték a baktériumot, amely képes elpusztítani a rákos sejteket

igenyesferfi.hu / Kovács Patrik

A fej-nyaki daganatok valamely fajtájával diagnosztizált betegek sokkal kedvezőbb kilátásokra számíthattak.

A King’s College kutatóit alaposan meglepte, amikor rájöttek, hogy az úgynevezett fuzobaktérium – a szájban található baktériumok egyik típusa – bizonyos rákos megbetegedések esetében képes elpusztítani a tumort.
A fej-nyaki daganatok valamely fajtájával diagnosztizált betegek sokkal kedvezőbb kilátásokra számíthattak abban az esetben, ha a szájüregükben megtalálható volt a fuzobaktérium – írja a kutatás eredményeit összegző cikkében a The Guardian. A szakértők most a fuzobaktérium és az egyes daganattípusok közötti kapcsolat mögött meghúzódó biológiai mechanizmusokat térképezik fel.
„Arra jutottunk, hogy ha a fej-nyaki daganatok esetében megtaláljuk ezt a baktériumot, akkor a páciensek jóval kedvezőbb kimenetellel számolhatnak. A másik érdekesség, amit megfigyeltünk, hogy a szóban forgó baktérium képes elpusztítani bizonyos ráktípusokat” – mondta el Dr. Miguel Reis Ferreira, a tanulmány vezető szerzője. „A kutatás azt is igazolja, hogy a szájban található baktériumokat sokkal összetettebb viszony kapcsolja a rákos megbetegedésekhez, mint ahogy azt eddig hittük – és hogy képesek felvenni a harcot a fej-nyaki daganatok egyes típusaival. Eredményeinket persze érdemes óvatosan kezelni, legalábbis annak tükrében, hogy bizonyos baktériumok még súlyosbítani is képesek a rákot, ha az éppenséggel a bélrendszert érinti” – tette hozzá a szakember.

A tudósok egyébként modellezéssel határozták meg, mely baktériumokat érdemes alaposabban elemezni, majd laboratóriumban vizsgálták meg azok rákos sejtekre gyakorolt hatását. A King’s College London kutatói összesen 155 fej-nyaki daganatban szenvedő páciens adatait vették górcső alá, az információkat pedig a Cancer Genome Atlas nevű adatbázisba juttatták el.
A fuzobaktériumot a kutatók – a rákos sejtekkel együtt – egy Petri-csészébe helyezték, majd néhány napig állni hagyták. Amikor visszatértek, meglepve tapasztalták, hogy a rák szinte teljesen eltűnt. A kutatók azt is dokumentálták, hogy a daganatos sejtek száma 70-99 százalékkal csökkent, miután a baktérium megfertőzte azokat.

A fuzobaktérium összességében 65 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a vizsgált páciensek esetében – írja a The Guardian a Cancer Communications nevű tudományos lapban publikált tanulmányra hivatkozva. A szakemberek most abban reménykednek, hogy a felfedezés forradalmasíthatja a fej-nyaki daganatok kezelését, ideértve a száj-, a torok-, az orr- és a melléküregrák terápiáját is.