MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Gyilkos falatok

drive.hu

Létezik pár fogás, aminek elfogyasztása a megfelelő elkészítés híján akár az életünkbe is kerülhet.

Fugu

A halból készült fuguval főleg Japán környékén találkozhatunk, az étel viszont annyira rizikós, hogy szállítás előtt általában a japán séfeknek kell előkészíteniük a halakat. A profiknak először meg kell szabadulniuk a hal szemétől, agyától, petefészkeitől, májától és beleitől, mivel ezek egy tetrodoxin nevű idegmérget tartalmaznak.

Ez a méreg 1200-szor halálosabb, mint a cianid.
Egy fugu ráadásul annyi mérget tartalmaz, ami elegendő 30 felnőtt halálához. Ha valaki akár csak egy kis darabot fogyaszt belőle, az akár napokon belül légzésbénulást eredményezhet. Ezért sem ajánlott egyedül elkészíteni az ételt, hiszen a fugut fogyasztók többsége azért veszti életét, mert egymaga próbálkozott a hal feldolgozásával.

Ackee

A Jamaika nemzeti ételének számító ackee egy mogyoróhoz hasonlító gyümölcs, ám magjai annyira mérgezőek, hogy fogyasztását senkinek sem ajánlják. Jamaikában általában reggelire és halak mellé szokták tálalni, a gyümölcsöt viszont csak akkor lehet megenni, ha az teljesen érett és magától szétnyílik, és minden esetben meg kell blansírozni azért, hogy csökkentsük a toxinszintjét.

Ellenkező esetben „jamaika hányásbetegséget” okoz, ami később kómához, a legsúlyosabb esetben pedig halálhoz vezethet.
Thaiföldön is létezik egy gyilkos étel: Májrákot okozhat a népszerű thai étel, mégsem mondanak le róla a helyiek

Sannakji

A sannakji egy koreai étel, melyet egy élő bébipolip csápjaiból készítenek el. Az étel önmagában nem mérgező, ám az emberek könnyen meg is halhatnak akkor, ha nem megfelelően fogyasztják. A tekergő csápok ugyanis bármikor a szájpadlásra tapadhatnak, és elzárhatják a légutakat, ami perceken belül fulladáshoz vezet. Ha valaki kóstolásra adná a fejét, akkor érdemes gyorsan falatozni és mindent alaposan megrágni.

Hákarl

A hákarl egy Izlandról és Grönlandról származó erjesztett cápahúsból készült étel, melyet történetesen egy mérgező cápafajtából állítanak össze. A grönlandi cápának (Somniosidae) rendkívül magas a trimetilamin-oxid és a húgysav szintje, ami szélsőséges kábulást, bélpanaszokat és idegrendszeri bajokat okozhat.

Még furcsább, hogy mérgei akkor semlegesíthetők, ha a cápát hagyjuk teljesen megrohadni.
Izlandon például nagy hagyománya van az egésznek: a tradicionális előkészítés során a húst általában ecetbe áztatják, majd több hónapra homok alá temetik, ami elpusztítja a mérgeket, mielőtt a szárítás érdekében fellógatnák a darabokat egy-egy gerendára.

Vannak azért kevésbé veszélyes izlandi fogások is: Ételek Izlandról, ha belekóstolnál a szigetország konyhájába

Manióka

A trópusi gyökérzöldség, amit a tápióka elkészítéséhez használnak nyersen fogyasztva könnyedén az utolsó vacsoránk lehet. A manióka ugyanis cianidot tartalmaz, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően készítsük el. Míg az édes maniókát elegendő megfőzni, addig a keserű változatát először le kell reszelni, majd be kell áztatni, és utána lehet csak megfőzni –így jóval csökken a benne található cianid mennyisége.

Vörös vesebab

Ugyan a vörös vesebab számos fogás részét képezi, nyersen fogyasztva a termés nagyon is mérgező, mivel az nagy arányban tartalmaz fitohemagglutinint. Ez a vegyület pedig összecsomósítja a vörösvértesteket és súlyos ételmérgezést is okozhat. Szerencsére ezt a hatást könnyen ki tudjuk küszöbölni akkor, ha egy jó ideig vízbe áztatjuk, majd forró vízben kifőzzük.