Hamar elfogyhat a magyar krumpli
Sok termelő gondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést.
Elfogyhat a magyar étkezési burgonya januárra. Azonban a helyére érkező importkrumpli sem lesz olcsó. Magyarországon évek óta csökken a krumpli termőterülete, valamint az időjárás sem kedvez a termesztésének jóideje.
Nem volt kiemelkedő az idei termésünk, és szeptember végére már az összes burgonyát eladtuk - idéz egy burgonyatermelőt a Kaposvári Nagypiacról a Sonline.
A termelő elmondta, manapság nagyon magasak a burgonya termelési költségei, valamint hatékony permetszereket is kivontak a forgalomból. Emellett az időjárás sem kedvezett a krumplinak az elmúlt években, hiszen az enyhe telek kevesebb kártevővel végeztek. 2023-ban pedig a sok csapadék miatt a gombabetegségek is nagyon elszaporodtak. De más problémák is felmerültek.
Idén a sok belvíz elvitte a termés 30 százalékát, és nagyon topon kellett lenni a növényvédelemben, hogy meg tudjuk védeni a burgonyatermést. (…) Hektáronként 3 millió forintba kerül a prémium-vetőgumó, továbbá 1,3-1,5 millió forint a termelési költség, és a tárolást, öntözési költségét nem is számoltam - nyilatkozta Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője.
Mint kiderült, sok termelő gondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést, hiszen a jelentős ráfordítás mellett hatalmas a termelési kockázat.
A burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. A termelőknek az időjárás, a drága növényvédő szerek, vetőgumók, energiaárak és az egyre szigorodó elvárások is kihívást jelentenek. Így, ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete - tette hozzá Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense.
A szakértő megjegyezte, az eddigi betakarítási adatok alapján több burgonyát takarítottak be a termelők idén, mint tavaly. Azonban így is elfogyhat a hazai krumpli az üzletekből a következő év elejére.
Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul. Az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják - tájékoztatott Kulich Éva.
Fejlesztett burgonyát hoznának létre kutatók
Egyébként a burgonya ellenálló-képességének és tápanyagtartalmának a javítására törekszenek a montreali McGill Egyetem tudósai. Martina Strömvik professzor és csapata a cél elérése érdekében létrehozott egy burgonyapángenomot (más néven szupragenom – ez tartalmazza az egy fajhoz tartozó összes lehetséges gént), amivel azonosíthatják azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek hozzájárulhatnak a szuperkrumplik megalkotásához - írja a ScienceDaily.
A szuper pángenomunk rávilágít a burgonya genetikai sokféleségére és arra, hogy milyen genetikai tulajdonságokat lehetne érvényesíteni a termesztésben - idéztük Strömvik professzort néhány hete.
A kutatók génbankok és szuperszámítógépek segítségével alkották meg a szupragenomot. Úgy gondolják, a burgonyapángenom rálátást kínálhat a krumpli nagyjából 10 ezer éves evolúciójára is. Emellett olyan gének is azonosíthatók általa, amelyek segíthetnek megalkotni a jövő szuperburgonyáját akár génszerkesztés, akár hagyományos nemesítés útján.