Joghurttal a cukorbetegség ellen?
A joghurt egyszerű és olcsó lehetőség a cukorbetegség kockázatának csökkentésére.
A joghurt egyszerű és olcsó lehetőség a cukorbetegség kockázatának csökkentésére!
A 2-es típusú cukorbetegség gyakran elhízás következtében alakul ki a középkorúaknál, ezért mielőbb gondot kell fordítani a megelőzésre.
Napi 28 gramm joghurt – azaz egy kisebb pohár negyede - csaknem ötödével csökkenti a diabétesz kockázatát – ez derült ki a Harvard Egyetem munkatársainak hosszú távú vizsgálatából (1). Az amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az étrend hosszú távon hogyan hat a cukorbetegség kialakulásának kockázatára.
A tudósok 194.519 beteg életmódbeli adatait tanulmányozták, akiket közel 30 évig is figyelemmel kísértek. A megfigyelési időszak kezdetén senki sem volt cukorbeteg, a végére azonban 15. 156-an betegedtek meg ebben a betegségben.
A joghurt védelmet nyújthat a cukorbetegséggel szemben.
Az eredmények szerint napi 28 gramm joghurt 18 százalékkal mérsékeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
„Úgy találtuk, hogy a magasabb joghurt bevitel alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal jár együtt, noha más tejtermékek, illetve az összes tejtermék-bevitel nem jár ilyen előnnyel. A joghurttal kapcsolatos konzekvens eredmények arra engednek következtetni, hogy érdemes az egészséges étrend részévé tenni” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Frank Hu.
A Cambridge Egyetem tudósai egy másik kutatás során hasonló eredményre jutottak. Az ő vizsgálati eredményük alapján a joghurt, valamint az alacsony zsírtartalmú sajtok rendszeres fogyasztása 11 év alatt mintegy 24 százalékkal csökkentette a cukorbetegség kialakulási esélyét (2).
Feltételezések szerint a joghurt bélflórára gyakorolt jótékony hatása, valamint a magas K-vitamin tartalma áll az összefüggés mögött.