MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Jöhet a tablettás inzulin?

Jöhet a tablettás inzulin?

hazipatika.com / N.M.M.

Nanotechnológiás, szájon át bevehető inzulin helyettesítheti az injekciókat akár már a közeljövőben.

Akár már a közeljövőben megszabadulhatnak a cukorbetegek a mindennapi injekciózástól. A Sydney-i Egyetem kutatói ugyanis úgynevezett „nanohordozóval” ellátott készítményt fejlesztettek ki, amely pontosan oda juttatja az inzulinmolekulákat a szervezetben, ahová kell – számol be a cukorbetegek jövőbeli csúcsterápiájáról az Interesting Engineering.

Jövőre már embereken is kipróbálják

Több mint száz éve képesek megmenteni az 1-es típusú vagy fiatalkori cukorbetegek életét a kívülről, injekcióval bevitt inzulin segítségével. A biztonságos és hatékony szájon át bevehető inzulin megalkotása azonban eddig komoly akadályokba ütközött.

A technológiát egyelőre egereken, patkányokon és páviánokon tesztelték, az ő esetükben be is vált. Az emberi kísérleteket 2025-re tervezik.

Ez az új, innovatív tabletta világszerte emberek millióinak nyújthat alternatívát az injekciók helyett. A cukorbetegség ugyanis 422 millió embert érint, közülük 75 millióan napi inzulininjekciókra szorulnak. Az új, szájon át szedhető inzulint nano méretű anyagból állították elő, amely megvédi az inzulinmolekulákat a gyomorsavtól. Hihetetlenül apró, nagyjából 1/10 000-szerese egy emberi hajszál szélességének.

Ami igazán figyelemreméltó, hogy ez a nanoméretű anyag képes a páciens vércukorszintje alapján reagálni. Amikor ugyanis a vércukorszint emelkedik, a bevonat feloldódik, és az inzulinmolekulákat a véráramba juttatja. Ezenkívül a bevonat célja az is, hogy alacsony vércukorszint esetén megakadályozza az inzulin felszabadulását. Vagyis gyakorlatilag úgy működik, mint egy egészséges ember hasnyálmirigye.

Az orális inzulinfejlesztés előtt álló óriási kihívás az volt, hogy a szájon át szedhető inzulin rendkívül alacsony százalékban jut el a véráramba, ennek megoldására fejlesztettük ki a nanohordozót – mondja Nicholas Hunt, a kutatás vezetője.