MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Miért nem elérhető nálunk egy sor új gyógyszer?

Miért nem elérhető nálunk egy sor új gyógyszer?

magyarhang.hu / (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Döbbenetesnek mondott rangsorra hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos.

A német Süddeutsche Zeitung és egy kölni intézet közösen nézett utána annak, hogy 2019 és 2023 között hány valódi áttörést hozó gyógyszert engedélyeztek Európában, ezek közül pedig mennyi érhető el az egyes tagországokban. A június 13-ai cikk harminckét fontos gyógyszert talált, köztük olyanokat, amelyekkel rákbetegségek, illetve a diabétesz és a cisztás fibrózis ellen küzdenek.

A cikk megállapítása szerint ezek közül a németek és osztrákok számára elérhető az összes. Magyarország viszont az utolsó a sorban, nálunk ugyanis a harminckettőből huszonöt az ára miatt nem hozzáférhető. Egyedi hozzáférésre, méltányossági alapon ugyan be lehet szerezni azokat, két évvel ezelőtt érkezett is tőlünk 25 ezer ilyen igénylés. Minden tizediket elutasították viszont. Hadházy szerint nem tudni, hányan voltak, akik még csak nem is adtak be egyedi kérelmet, miközben szükségük lett volna a segítségre. Adatigényléssel fordul a Belügyminisztériumhoz, hogy tisztábban lehessen látni. Hallott már olyan adatot is, hogy az egyedi kérvényeknek csupán 50-60 százalékát hagyták jóvá.

Hadházy mellékelte a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet korábbi beszámolóját is arról, hogy a cisztás fibrózisban szenvedő betegeik számára végre elérhetővé vált a Kaftrio gyógyszer. A politikus azt írta, a minisztérium 2022-ben adott számot arról, hogy a cisztás fibrózisra adható fontos gyógyszer elérhető lesz magyaroknak is – igaz, a fent említett módon, tehát egyedi elbírálás alapján.