Norvég fagyi a kánikulában
A barna sajt egy karamellás, egyszerre édes és fanyar finomság, amely valójában nem is sajt.
A világ nagy része számára ismeretlen, ám a norvégoknál mindennapi alapanyag és az ország kulináris örökségének fontos része. A barna sajtot általában zsemlén és gofrin tálalják reggelire, de végtelen gasztronómiai felhasználási lehetőség rejlik benne, ha merünk kísérletezni. Ilyen például a fagylalt, ami most az elviselhetetlen kánikulában remek választás lehet.
Hozzávalók:
220 g tej
200 g tejszín
1 csillagánizs, felszeletelve
130 g krémsajt
250 g barna sajt reszelve
35 g fehér miso
100 g tojássárgája
csipetnyi só
100 g barna cukor
Elkészítése:
A tojássárgáját verjük fel a barna cukorral és a misóval.
Melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a csillagánizst és a krémsajtot.
Öntsük a meleg tejet/tejszínt a tojássárgájára, és főzzük sűrűre.
Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük össze. Adj hozzá egy kis sót.
Szitán passzírozd át, és fagyaszd le fagylaltgép segítségével, vagy ha nincs, egy tartályban.
Fogyasztás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból.