MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Tehetetlen volt a rendőr

Tehetetlen volt a rendőr

Kováts Olivér

Szokatlan helyzetben találta magát egy rendőr az egyesült államokbeli Phoenixben.

Megállított egy autót, miután az áthajtott a szembejövő sávba. A testkamerájával rögzítette, hogy amint félreállt a szabálytalanul közlekedő Jaguar I-Pace, a vezetőoldali ajtóhoz lépett, de ahogy azt már sejtette, senki sem ült a volánnál.

Ennek ellenére lehúzta az ablakait az autó, mintha valaki mégis vezetné azt, ám a rendőr ezután csak az önvezető taxikat üzemeltető Waymo munkatársával tudott beszélni. Jelezte neki, hogy a Jaguar áttért a szemközti sávba egy építési területen, amire az a válasz érkezett, hogy ellenőrzi a számítógépén.

A rendőr munkáját ez sem könnyítette meg, a számítógépre pedig nem hivatkozhatott a szabálytalanság megállapításánál, így emberi sofőr hiányában bírságot sem tudott kiszabni – számolt be a hírről az AZCentral.

A portál megkeresésére először nem volt hajlandó kommentálni az esetet a Waymo, de végül mégis állást foglalt. A cég azt állítja, „ellentmondásos jelzésekkel” találkozott a Jaguar az építkezésnél, ami miatt körülbelül 30 másodpercig nem tudott visszatérni a sávjába. Ugyanakkor az AZCentral rámutatott arra, hogy az I-Pace sokszor kiszámíthatatlanul viselkedik az utakon:

Mint azt a mostani eset is mutatja, a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy az önvezető járműveket megbírságolják, függetlenül attól, hogy veszélyesen közlekednek-e, vagy sem. Ez már nem először fordul elő, pedig az önvezető taxik nagyon is gyerekcipőben járnak még.