MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Telebusz indulhat, az utasok előre jelezhetik, merre menjen

telex.hu

Magyarországon először indítana és tesztelne rugalmas útvonalú, igényvezérelt közlekedési rendszert.

Rugalmas útvonalú, igényvezérelt járat indítását tervezi a BKK 2025-ben a XVI. kerületben, írja a telex.hu. A buszjárat Csobaj-bánya környékét kapcsolná be a közösségi közlekedésbe úgy, hogy nem előre meghatározott útvonalon közlekedne, hanem a felmerülő igények alapján venne fel és tenne le utasokat különböző pontokon. A tervezett 274-es járatról a BKK társadalmi egyeztetést indított, olvasható a társaság közleményében.

Bár a BKK azt írja, Magyarországon először indítana és tesztelne rugalmas útvonalú, igényvezérelt közlekedési rendszert, a társaság honlapja szerint több ilyen járat is van már Budapesten és az agglomerációban. A különbség annyi lehet, hogy az eddigi járatok fix útvonalon és megállókban közlekedtek, de csak akkor, ha előre jelezték rájuk az igényt.
A most tervezett Telebusz-szolgáltatás abban különbözik az eddig megszokottól, hogy az utasoknak előre jelezniük kell azt is, hogy pontosan melyik megállóban akarnak fel-, illetve leszállni. Ennek ismeretében a járművek egy szoftver által optimalizált, flexibilis útvonalon közlekednének. A buszok nem kiépített megállókban állnának meg, hanem egy utcaszakasz vagy kereszteződés olyan táblával megjelölt pontjain, ahol a le- és felszállás lehetséges és biztonságos.

A 2025-ben induló buszjárat célja, hogy a XVI. kerület jelenleg közösségi közlekedéssel nehezen megközelíthető területét, a Csobaj-bánya környékét is bekapcsolja a fővárosi közösségi közlekedési hálózatba. A busszal a térségben élők gyorsabban és kényelmesebben érhetik majd el Cinkota HÉV-állomást.