MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Tisztán elektromos pickup érkezik Európába

ecars.hu/Eriqo

„A Ram elektromos pickupja minden tekintetben jobb a versenytársainál."

Bár a pickup kategória sosem volt igazán az európai utak szerves tartozéka, azért bizonyára ennek az autótípusnak is megvan itt a maga felvevőpiaca, különben nem döntött volna úgy legutóbb a Stellantis, hogy a Ram márka elektromos pickupját kontinensünkre is elhozza. A Ram márka egyébként nem kevesebbet ígér, mint hogy tisztán elektromos modelljük a kategória eddig legjobbja lesz. Legyen szó bármilyen paraméterről, a Ram 1500 REV lesz a „legjobb elektromos haszongépjármű Európában.”

Ha belsőégésű pickupból sincs igazán sok Európában, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy az elektromos változatokból még kevesebb lehet itt. Ami az amerikai kínálatot illeti, a szintén tisztán elektromos Ford F-150 Lightning megvásárolható a kontinensen is, tehát bizonyára van igény ezekre az autókra nálunk is, ha egy újabb versenyzőt is érdemes volt kiállítani a starthoz. Az első európai F-150 Lightning egyébként idén februárban került átadásra, Norvégiában. Elektromos pickup tekintetében egyébként fontos szereplő lehet még a Maxus is, ami a kínai SAIC egyik almárkája.

A Stellantis vezérigazgatója Carlos Tavares szerint a Ram elektromos pickupja minden tekintetben jobb a versenytársainál, legyen szó hatótávról, vontatásról, rakománytömegről, vagy éppen töltési időkről. Az alap 1500 REV gyomrában egy 168 kWh kapacitású akkupakk lakik, amivel 560 km hatótávot ígér az autó. Akik azonban a maximumot akarják, azoknak lehetősége lesz 229 kWh kapacitással is kérni a Ram 1500-at, ezzel 800 km az ígért hatótáv egyetlen töltéssel. A Ram pickup akár 6,3 tonnát is képes lesz elcincálni (14000 lbs), míg a platóra 1,2 tonna rakomány pakolható fel. Az autó 800 V-os rendszerfeszültsége révén egy arra alkalmas töltőn 10 perc alatt 170 km-nyi hatótávot tud felvenni.

A teljesen elektromos Ram 1500 REV Európában 2025 harmadik negyedévében kerül piacra. A Stellantis a Sterling Heights-i összeszerelő üzemben (SHAP) fogja megépíteni az elektromos pickupot és a jövő év végén indul az exportálás Európába.