MENÜ
2024. október 22.
Előd

Végnapjait éli a Titanic

drive.hu

Szakértők szerint nemsokára teljesen összedőlhet a roncs.

A filmtörténelem egyik legikonikusabb jelenetének számít az a pillanat, amikor a Titanic című filmben Rose és Jack a hajó orrán állnak. Az 1912-ben elsüllyedt hajó azonban feltehetőleg életének utolsó pillanataihoz csak most érkezett el: a hajóroncsról készült legfrissebb felvételeken többek között az látható, hogy egy jókora darab hiányzik a jellegzetes korlátból. Szakértők szerint már nincsen messze az az időpont, amikor az egykor fényűzőnek számító Titanic teljesen összeomolhat – az óceánfenéken.

Szinte nincs olyan hajó a világon, ami annyira ismert lenne, mint az 1912 áprilisában elsüllyedt Titanic. A New Yorkba tartó óceánjáró jelenleg nagyjából 350 tengeri mérföldre pihen a kanadai Új-Fundlandtól, idén nyáron pedig egy új expedíció indult a roncsokhoz. Az itt készített felvételekből jól látszik, hogy a hajó állapota folyamatosan romlik: a mikrobák okozta korrózió miatt félő, hogy a közeljövőben teljesen összedőlhet a már amúgy is ingatag lábakon álló roncs.

„Mindez csak egy újabb emlékeztető arra vonatkozóan, hogy az idő vasfoga semminek se kegyelmez. Az emberek folyamatosan kérdezik tőlünk, hogy meddig lesz még ott a Titanic. Egyszerűen ezt mi sem tudjuk, de folyamatosan figyelemmel kísérjük a történéseket”– nyilatkozta a BBC-nek Tomasina Ray, az expedíciót végző RMS Titanic Inc. gyűjteményi igazgatója.

A cég idén júliusban és augusztusban végzett állapotfelmérése során két távirányítós műszerrel (ROV) több mint kétmillió képet és 24 órányi nagyfelbontású videót készítettek a kettétört roncsról és környezetéről. A szakemberek jelenleg is elemzik a felvételeket, a tervek szerint pedig amint végeznek, egy rendkívül részletes 3D-s digitális másolatot készítenek majd a teljes helyszínről.

Ugyan a 2022-ben végzett felmérés során még a helyén volt a filmből is ismert korlát, a mostani képeken az látszik, hogy annak egy 4,5 méteres darabja már a tenger fenekére omlott.

Az expedícó során egyébként többek között egy régóta keresett műtárgyat, a Diana-szobrot is a megtalálták a búvárok. A 60 centiméteres Versailles-i Diana-bronzszobor egykor az első osztályon utazó utasoknak fenntartott társalgót díszítette. Ez a szoba a hajó egyik leggyönyörűbb tere volt, a szobor pedig a középpontjában állt.

Az RMS Titanic Inc. jövőre még több tárgyat, köztük a Diana-szobrot is a felszínre szeretné hozni, a tervvel ugyanakkor nem mindenki ért egyet. Egyesek szerint a roncs egy érintetlen sírhely, amit már csak tiszteletből is békén kéne hagyni.