A szőlőfogyasztás segíthet megtartani a szem egészségét
Napi néhány maréknyi szőlő négy hónapon át fogyasztva javulást eredményez.
A sárgarépáról köztudott, hogy hozzájárul a szem egészségéhez, de itt egy újabb gyümölcs, aminek fogyasztásával sokat tehetünk a látásunkért: a szőlőről van szó! Egy új tanulmány szerint már napi néhány maréknyi szőlő 4 hónapon át fogyasztva javítja a szem egészségének kulcsmarkereit az idősekben.
Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy a szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressz következménye – márpedig a szőlő gazdag a stressz ellen harcoló antioxidánsokban.
A Szingapúri Nemzet Egyetem kutatói 34 felnőtt vizsgálatát végezték el, akik egy része napi másfél csésze szőlőt, másik rész placebót fogyasztott 16 héten át. A szőlőevők eredményei szignifikáns növekedést mutattak a makula optikai pigment-sűrűségében, plazma antioxidáns kapacitásában és a teljes fenoltartalomban a placebo csapathoz képest.
Azoknál, akik nem ettek szőlőt, jelentős növekedés mutatkozott az ún. AGE mennyiségében, ezen káros ágens magas szintje az oxidatív stressz mellett a szembetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezője. A tanulmány a Food&Function folyóiratban jelent meg.
Korábbi vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy az AGE felhalmozódása előhozza a különféle szembetegségeket azáltal, hogy károsítja a retina vaszkuláris komponenseit, rontja a sejtfunkciókat és oxidatív stresszt okoz. Egerekben végzett előzetes tanulmányok szerint a szőlőfogyasztás megvédheti a retina szerkezetét és funkcióját.
A szőlő az antioxidánsok és más polifenolok természetes forrása, képes az oxidatív stresszt csökkenteni és gátolhatja az AGE-k képződését, így előnyös hatással bír a retinára, például a makula optikai pigment-sűrűség javulása által.
A szőlő könnyen elérhető gyümölcs, és már napi másfél bögrényi mennyiségben kifejtheti jótékony hatását. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az idősebbek szemének egészségéhez.