Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Akkora az államadósság, hogy minden magyar állampolgárra 13 ezer forint tartozás jut

Akkora az államadósság, hogy minden magyar állampolgárra 13 ezer forint tartozás jut

parameter.sk

Jelentősen nőtt az állam költségvetési hiánya, átlépte a 6 milliárd eurót, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százaléka.

Ľubomír Andrássy, a számvevőszék elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy 2023-ban a hiány meghaladta az uniós átlagot. Ennél rosszabb eredményt csak öt ország ért el: Lengyelország, Franciaország, Románia, Magyarország és Olaszország – írja a Pluska.

A teljes államigazgatási adósság tavaly 68,83 milliárd euró volt, ami a GDP 56 százaléka, és 5,45 milliárddal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A szakértők szerint az egyre fokozódó eladósodás oka elsősorban az energiaár-emelkedés hatásainak mérséklését célzó intézkedések, valamint a nyugdíjasok szociális színvonalának megőrzését célzó lépések. A teljes állami kiadás 7,8 milliárddal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Utóbbi kategóriába tartozik a 13. nyugdíj, valamint az a tény is, hogy tavaly 41,2%-kal emelkedett a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségével élő idősek száma az előző év azonos időszakához képest.

Az egy lakosra jutó államadósság tavaly elérte a 12 679 eurót. Összehasonlításképpen, 2010-ben 5150 euró alatt volt.