Zöldborsós tócsni
A hagyományos krumplis tócsni zöldborsóval és újhagymával dúsítva pirul.
A tócsni régi kedvenc, mely sokféle néven ismert, de a receptek választéka is bőséges. Van, aki mustárral dúsítja, míg más évszakhoz igazítja, szezonális alapanyagokkal dobja fel. Most mi is egy ilyen receptet ajánlunk, zöldborsó, újhagyma és petrezselyem teszi izgalmassá a masszát.
A zöldborsós tócsni mindenféle extra nélkül is jólesik, de ha szeretnéd, érdemes tejföllel és sajttal megkoronázva kínálni. A lepényke mellé bármilyen mártogatós vagy saláta is remekül illik.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg zöldborsó
4 darab tojás
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
6 darab krumpli
só és bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt
Elkészítési idő: 20 perc Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A zöldborsót forrásban lévő vízben főzzük 2-3 percig, ezután szűrjük le. A borsó felét tegyük félre, a másikat aprítóban mixeljük össze a tojással, újhagymával és a petrezselyemmel. A megtisztított krumplit reszeljük le, majd forgassuk egybe a zöldborsópürével, egész borsószemekkel, sóval, borssal, reszelt fokhagymával és a liszttel. (A liszt mennyisége szükség szerint növelhető.) Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd a masszából evőkanalanként mérjünk kis halmokat, és oldalanként süssük 2-3 percig.