Az egyetlen hazai cukorgyár, Kaposváron
Ahol évente mintegy egymillió tonna cukorrépát dolgoznak fel.
Járvány nélkül is embertpróbáló feladat
Magyarország egyetlen cukorgyárát a Magyar Cukor Zrt. üzemelteti Kaposváron. Ennek köszönhetően piacvezető az országban a cukorértékesítés területén. Hazai alapanyagból, akár közel egymillió tonna magyar cukorrépából gyártanak évente 100-150 ezer tonna cukrot. Ezzel a cég képes ellátni a teljes hazai cukorkereslet közel felét a saját maga által termelt cukorból. Az idei év, a koronavírus-járvány okozta helyzet az élelmiszeripar meghatározó szereplőjeként is próbára tette a vállalatot, egyebek mellett erről is beszélt KOVÁCS GERGELY igazgatósági tag.
– Az olvasóknak sokatmondó a termékkör bemutatása, kezdjük talán ezzel…
– Az alapvető kristálycukron kívül készítünk finom kristálycukrot, por- és kockacukrot egyaránt. Ömlesztett és nagyobb kiszerelésű termékeket (20 kg, 25-50 kg, 1000 kg) értékesítünk ipari vevőinknek, kisebb kiszerelésűeket (1 kg, 0,5 kg, kávécukrok és egyéb különleges termékek) pedig a kiskereskedelmi partnereink, a fogyasztók számára. Márkánk, a Koronás Cukor nagy megbecsülésnek örvend hazánkban. Melléktermékeink nagy részét (melasz és melaszalapú termékeink) ipari és mezőgazdasági partnereinknek értékesítjük. Tulajdonosunk, az osztrák Agrana csoport Közép-Európa vezető cukorgyártója, piacvezetője. A Cukor üzletágon túl Keményítő és Gyümölcs divíziója is van, s mindegyikben rendelkezik is érdekeltségekkel hazánkban. Az Agrana világszerte több mint 8000 embert foglalkoztat.
– Vagyis egy multinacionális kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalat, mely meghatározó hagyományokkal rendelkezik.
– Kaposvár cukorgyára 1894-ben kezdte meg működését. Kapacitása időközben sokszorosára emelkedett. Gyárunk ma 7000 és 8000 tonna közti mennyiségű cukorrépát képes feldolgozni naponta. A gyártás során a 14-18%-os cukortartalmú alapanyagból fizikai és kémiai műveletek sorozatával a lehető legtöbb cukrot nyerjük ki. A termelési időszak (a cukoriparban gyakori szóhasználattal élve: kampány) szeptember és január közt zajlik. Ekkor a gyár folyamatosan üzemel, ezen az időszakon kívül pedig annak karbantartására összpontosítunk. A csomagoló üzemünk egész évben működik. Európában az éghajlatnak megfelelően a cukorrépa szolgál alapanyagként, a világ cukortermelésének legjavát azonban a trópusi környezetben termelt cukornádból állítják elő. Ezen a ponton megjegyezzük, hogy a kaposvári gyár importált nyers nádcukor finomítására is képes. Ez azt az utolsó feldolgozási fázist jelenti, amely fogyasztásra kész élelmiszerré varázsolja a terméket. Kaposvár cukorgyára számos rövidebb nyerscukor-finomítási kampányt tud már maga mögött. Az elmúlt években tulajdonosunk számos beruházást valósított meg Kaposváron. Ennek köszönhető a mai igényeknek megfelelő kapacitású, új, modern csomagolóüzem. Ezen túl korszerű biogáz üzem is épült ugyanitt. Gyárunk különleges abban a tekintetben, hogy energiaigényének nagyrészét képes saját maga által termelt zöld, megújuló energiából fedezni. Ehhez a cukorgyártás egyik melléktermékét, a préselt répaszeletet használja fel. Gáztisztító berendezésünk révén a termelt energiát a hálózatba is betáplálhatjuk. Vállalatunk állandó összlétszáma leányvállalatainkkal együtt 250 fő körüli. A termelési időszakban ezen felül további 40-50 munkatárs csatlakozik hozzánk minden évben. Vállalatunk szervezeti egységeinek túlnyomó többsége Kaposváron van, ám Kereskedelmi osztályunk Budapesten tevékenykedik, ahol szintén jelen vagyunk.
– A koronavírus-járvány első hulláma miként érte a vállalatot?
– A Covid-19 első hulláma komoly kihívást jelentett a Magyar Cukor Zrt. számára. A rendkívüli helyzetre tekintettel számos intézkedést hoztunk az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében. Úgy a munkavállalókra, mint az alvállalkozókra vonatkozó higiéniai és viselkedési szabályokkal a megbetegedések kockázatát kívántuk csökkenteni olymódon, hogy az ne okozzon aránytalan többletterhet munkavállalóinknak, és ne menjen a termelékenységünk rovására. Ma már természetesnek tűnik a belépéskori testhőmérséklet-mérés vagy a maszkviselés, de ezen intézkedések feltételeinek biztosítása nem ment egyik napról a másikra, komoly erőfeszítéseket és összehangolt munkát igényelt mindannyiunktól.
– Cégen belül milyen intézkedések történtek?
– Azon munkakörökben, ahol nincs feltétlenül szükség a fizikai jelenlétre, megteremtettük az otthonról történő munkavégzés feltételeit. Minden egyes munkavállalónknak több hónapra elegendő C és D vitamint és fertőtlenítő folyadékot osztottunk ki. Biztosítottuk a munkavégzéshez szükséges maszkokat. A műszakok átszervezésével, az egyes műszakok elkülönítésével, a közös helyiségek használatának szabályozásával elősegítettük a távolságtartási szabályok betarthatóságát. Folyamatosan fertőtlenítjük az irodákat, a közös helyiségeket és a gyakran használt felületeket (pl. érintőképernyőket). Speciális biztosítást kötöttünk munkavállalóinkra. Végül a kollegáink biztonságát szem előtt tartva döntöttünk arról is, hogy sok céges rendezvényt a későbbiekre halasztunk.
– Élelmiszeripari cégként jelentett, illetve jelent-e ez többletterhet?
– A cukorrépa feldolgozás során kulcsfontosságú, hogy a személyi feltételek úgy a létszám, mint a szakképzettség tekintetében folyamatosan rendelkezésre álljanak. Néhány hónap alatt több százezer tonna cukorrépát kell betakarítani, beszállítani a kaposvári gyárba, és feldolgozni. Mindez járvány nélkül is embert és gépet próbára tevő feladat. A járványveszély tetézi ezt a terhet, hiszen mindenkitől még nagyobb koncentrációt, fegyelmet és nem utolsó sorban türelmet kíván.
– Hogyan készültek a második hullámra, jelenleg mi a helyzet?
– A tavasszal bevezetett intézkedések zöme jelenleg is érvényben van. A szellemi állományból a gyermekesek és a vidékről ingázók továbbra is otthonról végzik munkájukat. Nemrég gondoskodtunk a vitaminok és fertőtlenítőszerek utánpótlásáról. A kampány kezdetén minden egyes szezonális foglalkoztatott esetében Covid tesztet végeztünk. A szűrések egyébként folyamatosak, a korona gyanús eseteket kivizsgáljuk, amelyhez nagy segítséget jelentenek a nemrégiben bevezetett kontaktnaplók is. A gyártelepen vendégeket és külsős partnereket kizárólag akkor fogadunk, ha az feltétlenül szükséges.
– Milyen hatással volt a járvány a cukorpiacra?
– Március-április során jelentősen megnövekedett a kiskereskedelmi láncok igénye a lakossági felvásárlások következtében. Mivel azonban a cukortermékek zöme korlátlanul eltartható és az említett felvásárlás nem járt együtt a lakossági cukorfogyasztás növekedésével, a rákövetkező hónapokban érzékelhetően visszaesett a kereslet a kiskereskedelmi szegmensben. Az élelmiszeripari cukorfelhasználók körében a cukor iránti kereslet csökkenése kézzelfogható volt az üdítőitalgyártóknál és általában minden olyan ágazatban, amely kapcsolódik a vendéglátáshoz.
– A foglalkoztatottak körét befolyásolta, történt létszámleépítés?
– Azon kevés munkáltató közé tartozunk, ahol senkit sem kellett elbocsátani a járvány következtében. Emellett a tapasztalatunk az, hogy jelenleg sokkal kisebb a fluktuáció, mint a járvány előtt.