Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Az EU az államok politikáját, az állam a cégeket hagyja békén, véli a MOL-vezér

hvg.hu / Sztojcsev Iván

„Most mindenki azt hiszi, ez egy kampánybeszéd, mert ettől a cégtől vagyok, de ez a realitás”.

Az EU nem kellene, hogy beleszóljon az államok politikai döntéseibe, az államnak viszont a cégeket kellene szabadabban hagynia dönteni, ahelyett, hogy adóként sok pénzt vesz el tőlük – vezette le Hernádi Zsolt.

Senki nem vitatja, hogy zöldíteni kell, és hogy létezik globális felmelegedés, de a társadalom tűrőképessége véges, a kitűzött zöld átállási célok erőn felüliek – mondta Hernádi Zsolt a Portfolio.hu Budapest Economic Forum konferenciáján. Az energiaárak akkor nőnek, amikor valamilyen kampányszerű átállás van: akár amikor háborús energiaválság van, akár amikor a klímaválság miatti gyors változásokról döntenek. Soha nem fogyasztottunk annyi energiát, mint mostanában, ezt a növekedést 10-15 évig nem tudjuk magunk mögött hagyni – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Egy olyan kutatást idézett, amely szerint az EU klímasemlegességi céljainak elérésével 4500 milliárd dollár lenne az éves nyereség, a kiadás viszont évente 26 800 milliárd dollár. Hozzátette azt is: „Most mindenki azt hiszi, ez egy kampánybeszéd, mert ettől a cégtől vagyok, de ez a realitás”.

A racionalitás megtalálja az útját, Ázsia nyert, Európa vesztett” – Hernádi szerint ez volt az orosz olaj európai bojkottjának következménye.

Egy ilyen helyzetben az államnak hagynia kellene, hogy a cégek döntsenek a beruházásaikról, ne tőlük vegyék el azért, hogy aztán visszaosszák a lakosságnak, hanem engedjék, hogy menjen az innovációra. A Mol közel 4400 milliárd dollárt kell, hogy beruházzon 2025 és 2030 között, ennek több mint felét a mostani működés fenntartására, ilyenkor pedig nagyon hiányzik az a különadó, amelyet 2022–23-ban befizettek – tette hozzá. De ennél eggyel tovább is lépett, már odáig jutott, hogy az EU-nak nem kellene beleszólnia a tagállamok politikai kérdéseibe, mert úgysem jutnak az országok megegyezésre.