Az olasz tészta verhetetlen Európa-szerte az üzletekben
2022-ben az Európai Unióban 6,1 millió tonna tésztát állítottak elő, összesen 7,8 milliárd euró értékben
2022-ben több mint 6 millió tonna tésztát állítottak elő az Európai Unióban. Ez mintegy 20 százalékkal volt több az öt évvel azelőtti mennyiségnél. A teljes uniós termelés több mint kétharmadát egyetlen tagállam, Olaszország adta. Az idei évben tapasztalható nehézségek miatt azonban kérdéses, mi lesz a következő időszakban a tészta-előállítással az EU-ban.
2022-ben az Európai Unióban 6,1 millió tonna tésztát állítottak elő, összesen 7,8 milliárd euró értékben. A tavaly megtermelt tésztamennyiség 20%-kal, vagyis 1 millió tonnával volt több, mint öt évvel korábban. 2017-ben az unió teljes tészta-előállítása még csak 5,1 millió tonna volt - derült ki az Eurostat adataiból. Mint írták, a száraztészta előállításában a pálmát Olaszország vitte. A tavaly előállított 4,2 millió tonnás, 5,1 milliárd euró értékű tésztával ez a tagállam adta a teljes uniós termelés 68%-át mennyiségben, és 66%-át értékben. Ugyanakkor Olaszország volt az EU messze legnagyobb tésztaexportőre is: 2,1 millió tonna került kivitelre, ami az EU-tagok teljes tésztaexportjának 77%-a.
A tésztaexport több mint fele más EU-tagállamokba megy
2022-ben az uniós tagállamok közel 2,8 millió tonna tésztát exportáltak, és ennek több mint fele, 56%-a más EU-s tagállamokba került. A két fő importőr tagállam Németország és Franciaország volt. Németország a tavalyi év során 414 758 tonna tészta importált, ami az uniós tagok teljes importjának 27%-át tette ki. Franciaországnál ez a mennyiség 358 117 tonna volt, ami az uniós import 23%-ának feleltethető meg. Ez a két ország adta az Európai Unió tésztaimportjának az 50%-át.
Az EU tésztakivitelének két legfontosabb célországa 2022-ben az EU-n kívül az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok voltak. Előbbi esestében az export teljes mennyisége 309 030 tonna volt, ami az EU-n kívüli tésztakivitel 25%-ának felel meg. Az Egyesült Államokba 262 877 tonna száraztésztát exportáltak az unióból, ami a kivitel 22%-át adja.
Tavaly jelentős mértékben nőttek tésztaárak
2022-ben - a történelmi aszály, a gyenge durumbúzatermés, az energiaárak elszállása és az orosz-ukrán háború miatt - rendkívüli módon megugrottak az élelmiszerárak, és a száraztészta az egyik legjobban dráguló élelmiszernek bizonyult. Még idén tavasszal is jelentős drágulás volt megfigyelhető ennél az élelmiszernél, a hivatalos statisztikák szerint májusban még mindig 14%-kal nőtt egy kilogramm tészta ára Olaszországban éves szinten, szemben az áprilisi 15,7%-kal és a márciusi 17,5%-kal. 2023 áprilisában a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt a száraztészta ára: ekkor 47%-kal került többe, mint egy évvel korábban.
A következő időszakban csökkenhet a tésztagyártás
A kanadai szárazság és az európai rossz időjárás is károsította az idei durumbúza termést, csökkentve ezzel a malmok és az élelmiszeripari vállalatok számára elérhető készleteket. Ez azt jelentheti, hogy a tésztagyárak számára nem lesz elegendő durumbúza, ami adott esetben az árak emelkedésével és áruhiánnyal is járhat. A kialakuló helyzeten rövidtávon segíthet Törökország és Oroszország, de egy szakértő szerint előfordulhat, hogy idén nem lesz elég durum az egész világ ellátására a normális kereslet mellett.