Becsődölhet év végéig a hazai vendéglátóhelyek 25-30 százaléka
Leginkább a középáras helyek kerülhetnek bajba, a munkaerőhiány is súlyos gond.
A koronavírus-járvány súlyos anyagi megterhelést jelentett a legtöbb vendéglátó iparban működő vállalkozásnak. Ráadásul ebben az ágazatban a legmagasabb a kis- és középvállalkozások aránya. Ezért is náluk jelent meg nagy arányban az anyagi összeomlás veszélye.
Az üzletek közel harmadát kisvállalkozók üzemeltetik. Náluk a magán és a céges kassza kiegészítheti egymást. De mostanra már a saját, magántartalékok is elfogytak - mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az Mfor-nak.
Kovács László szerint "2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója".
Az elnök úgy véli, hogy bár a turizmus tavaly jó évet zárt, de a kép ennél árnyaltabb. „Vidéken, a Balatonnál és a fürdőhelyeken, szenzációsnak bizonyultak a nyári hónapok". Ugyanakkor Budapesten más volt a helyzet. Kevés volt a rendezvény, és azok megtartása is bizonytalan volt, a napi járvány-helyzet függvényében.
Miután a korlátozásokat lazították, sokan maradtak továbbra is home office-ban, ami a munkahelyi étkeztetés forgalmára negatív hatással volt. A házhozszállítás sem segített azoknak a vállalkozásoknak, ahol a szervíz, a környezet kiemelten fontos szolgáltatás.
Kovács László szerint az elegáns éttermek megtalálhatják a maguk célközönségét. Az olcsóbb étkezdék, büfék is fenn tudnak maradni. Ám a középkategóriás helyek egy része nem biztos, hogy sokáig bírja még.
A munkaerőhiány is súlyos gondokat jelent az ágazatban. Előfordul, hogy a legjobb szállodák is a közösségi oldalon próbálnak már munkatársakat toborozni.