Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Egymillió forintos minimálbér – a munkáltatók szemszögéből

Egymillió forintos minimálbér – a munkáltatók szemszögéből

hvg.hu / fotó: pixabay.com /Meszárcsek Gergely

Tömeges cégbezárásokhoz vezethet a kormány egymilliós átlagbérterve.

Reagált a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke a kormány ezer eurós minimálbért és 1 millió forintos átlagkeresetet váró tervére.

A munkaadók a jelen körülmények között nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett bérnövelésből eredő bérköltség növekedést – írta a 24.hu a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közleménye alapján.

A kormány egyik új gazdaságpolitikai célkitűzéseként nevezte meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt a tervezetet, amely három év alatt a minimálbért ezer euróra, az átlagbért egymillió forintra emelné. Erről Orbán Viktor is többször beszélt az elmúlt napokban, nagyjából egy hónappal azután, hogy Magyar Péter azzal állt elő, ha kormányra kerül, 2027-re a mostani duplájára növeli, 2030-ra pedig egymillió forintra próbálja emelni a minimálbért.

Nagy Márton szerint a kormány támogatja a munkáltatók és a munkavállalók megegyezését, amely értelmében a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára fogják emelni a minimálbért 2027-re. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 266 800 forintos minimálbér 2027. január elsejével 374 800 forintra nőhet, egy évvel később pedig elérheti a 419 815 forintot, ami több, mint 1000 euró.

A VOSZ ezt a drasztikus lépést csak akkor tartja kivitelezhetőnek, ha megfelelő kompenzációt kapnak a vállalkozások, továbbá a tervezett bértételeket a bérmegállapodásban rögzített gazdasági növekedéshez, inflációhoz és termelékenységi mutatók eléréséhez kötik. A szövetség ezen kívül több javaslatot is megfogalmazott:

“az erőltetett bérfelzárkóztatás folytatását különös körültekintéssel és alapos egyeztetés mellett lehet csak végrehajtani, ellenkező esetben a versenyképességi romlás tömeges cégbezárásokhoz és a munkahelyek elvesztéséhez vezet”

– írják. Álláspontjukat adatokkal is alátámasztják: a társas vállalkozások száma a KSH adatai szerint 2022. vége óta folyamatosan csökken, havonta átlagosan 1000-rel kevesebb cég alakul, mint amennyi megszűnik. Mindemellett a fizetésemelést elutasító cégek száma eddig nem látott, 81 százalékos szintet ért el.

Továbbá kiemeli a VOSZ, hogy térségenként eltérő a vállalkozások termelékenysége, ezért támogatják, hogy az egységes, országos garantált bérminimumot egy jól átgondolt és kidolgozott program végrehajtásával váltsa fel az egyes gazdasági ágakra vagy ágazatokra kidolgozott „bértarifa” rendszer, amelyben érvényesülnek az adott terület sajátosságai.