Tam_Bau
MENÜ
2024. november 25.
Katalin
Emberre nem veszélyes, de a paradicsomot elpusztítja

Emberre nem veszélyes, de a paradicsomot elpusztítja

agroinform.hu

Már Franciaországban is kimutatták a paradicsom rettegett vírusát.

Paradicsomvírust mutattak ki a francia Bretagne-félsziget egy gazdaságában. Az esetről a francia a mezőgazdasági miniszter Didier Guillaume számolt be, hangsúlyozva, hogy a hivatalos nevén Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a fertőzött növényt elpusztítja, de emberre nem veszélyes – számolt be az esetről a blog.syngenta.hu.

Az érintett gazdaságot azonnal lezárták és az ott termelt növényeket elpusztították, ugyanis jelenleg nincs más ellenszere a betegségnek. Amikor a vírus Németországban megjelent, ott is hasonlóan drasztikus intézkedésekkel sikerült meggátolni, hogy kitörjön a járvány. A növények megsemmisítésén túl még a talajt is fertőtlenítő szerekkel kezelték a biztonság érdekében. Franciaország megígérte, hogy ezentúl fokozottan ellenőrizni fogja a paradicsom vetőmagokat és palántákat.

A fertőzés először 2014-ben, Izraelben jelent meg, majd 2018-ban Németországban, Mexikóban és Kaliforniában is megjelent, majd tavaly Olaszországban és az Egyesült Királyságban is kimutatták. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) karantén károsító, megjelenését kötelező bejelenteni a hatóságoknak. Magyarországon szerencsére még nem jelent meg.

A betegség tünetei:

A tünetek a paradicsomon levélen és termésen is észlelhetők. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez.

A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak. A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza.

Miért veszélyes?

A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, de a legfőbb veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzőképes tud maradni mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat.

A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamovírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet, így fertőzést tud okozni a rezisztens fajtákon is.

A termésen sárgás foltok jelennek meg az érés előrehaladtával, a virágszirmokon és a leveleken előbb barna, mozaikos foltok tűnnek fel, majd később elszáradnak.

A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a következő teendők elvégzése indokolt a Nébih szerint:

• megbízható forrásból való szaporítóanyag beszerzése
• jó tápanyag-ellátottság biztosítása
• a növény megfelelő fény és hőmérsékleti viszonyok közötti nevelése
• a vegetatív és generatív részeinek egyensúlyban tartása
• a tünetes növények eltávolítása
• higiéniai eljárások alkalmazása mind a személyi állomány, mind az eszközök vonatkozásában
• a göngyöleg és a mechanikai eszközök fertőtlenítése