Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Energetikailag független, megújuló erőforrásokra alapozó Európa

Energetikailag független, megújuló erőforrásokra alapozó Európa

hvg.hu

Már öt éven belül nagyon máshogyan nézhet ki az EU energiaellátása.

A jövőbe tekintett az EU az energiaminiszterek legutóbbi tanácsülésén, amely egyben az utolsó volt a belga elnökség alatt és az EP-választás előtt. A választások után új Európai Bizottság áll majd fel, és a magyar soros elnökség veszi át a stafétát, addig is két fontos téren kötelezte el magát a tanács, reménykedve, hogy a következő parlament, bizottság és elnökség is tartja majd magát a tervekhez.

Először is az orosz energiától való teljes függetlenedés elérését jelölték meg célként a miniszterek. Ez ráadásul nem is hosszú távú terv, Kardi Simson európai biztos elmondta, hogy a tagállamok egy ambiciózusabb csoportja már 2027-re nullára csökkentené az EU orosz gáz- és olajimportját. Úgy tűnik, az orosz energiától való teljes függetlenedés most már inkább politikai akarat kérdése. Az Unió az orosz–ukrán háború kitörése óta 45%-ról 15%-ra csökkentette az orosz gáz arányát az energiafelhasználásában, és most már a maradék 15%-ra is vannak alternatív beszállítók és beszállítási útvonalak, amelyek igény szerint szinte azonnal át tudnák venni az orosz ellátó helyét. Mindenesetre a tagállamoknak a jövő hónapban kell leadniuk egy részletes energetikai és klímatervet, amelyből kiderül majd, melyik országban milyen arányban terveznek függetlenedni az orosz gáztól, és milyen zöld átállást terveznek.

A második fontos vállalás az EU energetikai hálózatának megreformálása. A megújuló energiára való átállás szükségessé teszi, hogy Európa területén újratervezzék az energiaszállítást, például a nagyfeszültségű vezetékek és a háztartásokat ellátó energetikai hálózatok rendszerét. A megújulók termelése gyakran máshol működik, mint ahol az erőművek voltak. Ezért nyilvánvalóan meg kell oldani az energiaszállítást azokból a térségekből, amelyek ideálisak a nap-, víz- vagy szélenergia termelésére azokba a régiókba, ahol a lakossági és ipari fogyasztók felhasználnák az energiát. A megújuló források emellett a tradicionális erőművektől eltérő időzítéssel termelnek, és sokkal gyakoribbak a kicsi, csak egy háztartást vagy infrastruktúra egységet ellátó megoldások is (például a tetőn elhelyezett napelemek). Ezekhez mind alkalmazkodnia kell Európa megújuló energetikai hálózatának. Tinne van der Straeten, a belga elnökség képviselője optimistán nyilatkozott a kérdésben, és elmondta, a magyar soros elnökség szintén vállalta, hogy folytatja az energetikai hálózatokkal kapcsolatos munkát.