Fehérje a magas vérnyomás elleszere?
A fehérjében gazdag étrendet követő emberekre a magas vérnyomás alacsonyabb kockázata leselkedik.
Amerikai kutatók kimutatták, hogy azokra az emberekre, akik naponta átlagosan 102 gramm fehérjét fogyasztanak, a magas vérnyomás 40 százalékkal alacsonyabb kockázata leselkedik, mint azokra, akik fele ennyi proteint fogyasztanak. A 102 gramm átszámítva körülbelül öt csirkemellnek vagy tízdoboznyi csicseriborsónak felel meg. A rost is előnyökkel jár, tehát a rostban és fehérjében gazdag étrend követése a magas vérnyomás kockázatának 59 százalékos csökkenéséhez vezethet.
A magas vérnyomást, vagyis a hipertenziót, gyakran nevezik néma gyilkosnak, mert ritkán jár egyértelmű tünetekkel. Kezelés nélkül azonban jelentősen megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Csak úgy lehet megtudni, hogy baj van, ha a családorvos vagy más egészségügyi szakember megméri a vérnyomásunkat.
Az American Journal of Hypertension szakfolyóiratban megjelent új kutatásban 1361 egészséges személyt követtek nyomon átlagosan 11,3 évig, és azt figyelték, kialakul-e bennük magas vérnyomás. Az eredmények azt mutatták, hogy az állati és a növényi fehérjék egyaránt összefüggésben álltak az alacsonyabb vérnyomásértékekkel. Ráadásul mindkét típusú fehérje a magas vérnyomás kockázatának statisztikailag szignifikáns csökkenését okozta.
A fehérje jótékony hatása férfiak és nők, illetve minden testsúly-kategóriába tartozó személy esetében is nyilvánvalónak bizonyult.
A tanulmány szerzője, Justin Buendia, a Bostoni Egyetem orvosi karának szakértője elmondta, hogy a nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztása következtében hamarabb eltelünk, ami azt eredményezi, hogy más több kalóriát tartalmazó élelmiszerekből kevesebbet fogyasztunk, ami javítja az általános étrendünket.