Fekete retek, a tél csodaszere
A fekete retek sokoldalú alapanyag, megsüthetjük köretnek, készíthetünk belőle salátát, turmixot.
A fekete retket Európában és Ázsiában széles körben termesztik. Az őszi és téli időszak csodaszere, a legnagyobb retekfajta, nagyon jól tárolható. A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra, illetve a megfázás tüneteinek kezelésére is. Fontos, hogy éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, illetve figyelni kell rá, hogy kinek mennyi az elég belőle, ám kétségtelen, hogy egy nagyszerű alapanyagunk.
Feketeretek krémleves
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 közepes fekete retek, apróra vágva
1 közepes burgonya, apróra vágva
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
2 evőkanál tejszín
Elkészítés:
Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon.
Adjuk hozzá a retket, a krumplit, a sót és a borsót, illetve annyi vizet, hogy ellepje.
Forraljuk fel, majd hagyjuk puhulni 30 percig.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd pürésítsük botmixerrel.
Keverjük hozzá a tejszínt, és már tálalhatjuk is.