Feketére érett a piros alma
Négyezer tonna fényes, fekete almát szüreteltek.
Azt már régebb óta tudjuk, hogy az almák héjának sötét színéért az őszi időszak nappali és éjszakai hőmérsékletében fellépő szintkülönbségek a felelősek. Az Udeal Tarim, török vállalat gyümölcsöseiben az utóbbi hetekben különösen kedvező volt az időjárás a piros almák sötétre színeződésére, főlleg az 1.300 méternél magasabban fekvő gyümölcsösök esetében. Így a cég – az októberi szüret után – mintegy 4.000 tonna fényes, fekete almát tud piacra dobni – írja a freshplaza.com.
A rendhagyó szüret miatt a török vállalat várhatóan extraprofitot tud realizálni a fekete almákból. Az európai vásárlók már más szállítók ajánlatában is ráharaptak az ilyen, fekete almákra, ezért részükről egyre nagyobb kereslet mutatkozik azok iránt, és a vásárlók az előző évekhez viszonyítva jóval nagyobb mennyiségeket rendelnek belőlük, bár Törökország almaexportra évek óta egyébként is felfelé ível.
Azt egyelőre a török termesztők nem tudják, hogy lehet-e befolyásolni a fekete héj képződését, és mivel. Ebben az évben ugyanis a piros almák színe változott egyre sötétebbre, és végül feketére.