Gyümölcsök, amelyek a cukorbetegség kockázatát csökkentik
A diabétesz szinte észrevétlenül alakul ki szervezetünkben, így még a kialakulása előtt védekeznünk kell ellene.
A friss gyümölcs tele van rostokkal, antioxidánsokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal, és vizsgálatok rámutattak, hogy a legtöbb előnyét – például a szívbetegség, stroke és néhány rákos megbetegedés ellen nyújtott védelmét – leginkább akkor tudjuk kiélvezni, ha úgy fogyasztjuk őket, ahogy vannak.
A BMJ című lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy bár a smoothie-fogyasztás is egészséges lehet, ha nem adunk hozzá cukrot, a rostok egy része ilyen formában nem jut a szervezetünkbe, míg ha önmagában elfogyasztanánk a gyümölcsöket, még a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is csökkenteni tudnánk.
A vizsgálat során a kutatók több ezer embert kísértek figyelemmel, és azt tapasztalták, hogy 23 százalékkal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik naponta legalább két adag gyümölcsöt – áfonyát, szőlőt, körtét, netán mazsolát vagy aszalt szilvát – fogyasztottak. Ugyanakkor, akik naponta ittak gyümölcslét, azoknál éppen ellenkező hatást mutattak ki, 21 százalékkal megnőtt a cukorbetegség esélye, aminek oka az lehet, hogy a gyümölcslevekben koncentráltan jelenik meg a cukor.
Az egyelőre nem világos, hogy a gyümölcsben található melyik tápanyag véd meg minket a cukorbetegségtől, de az biztos, hogy „napi egy alma a diabéteszt távol tartja.” És ne feledjük, amelyik gyümölcsnek ehető a héja, azt ne hámozzuk meg, mivel az is számos hasznos tápanyagot tartalmaz.